Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit: Az Európai Bizottság brutális támadást indított Lengyelország ellen

2021. szeptember 9., csütörtök 11:31

Az Európai Bizottság példátlan módon beavatkozott Lengyelország, egy szuverén tagállam igazságszolgáltatásába és jogalkotási folyamatába – kezdte háborús hangvételű posztját Varga Judit a Facebookon.

Az igazságügyi miniszter – aki a kommentárja angol nyelvű változatában azt írja, az Európai Bizottság „brutális támadást” indított Lengyelország ellen – azt kommentálta, hogy a brüsszeli testület pénzbüntetés kiszabását kéri Lengyelországra az Európai Bíróságtól mindaddig, amíg a varsói vezetés nem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését, annak ellenére, hogy Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke korábban jelezte, amúgy sem váltotta be a rendszer a hozzá fűzött reményeket, így megválnak tőle.

A lépést Varga Judit botrányosnak és arrogánsnak minősítette, szerinte ezzel az Európai Bizottság egy olyan határt lépett át, „amelyet korábban elképzelhetetlennek hittünk”, ezért jelezte, hogy „teljes mellszélességgel” kiállnak a lengyel kormány mellett, és megvizsgálják a Varsó melletti magyar kiállás lehetőségeit az európai bírósági eljárásokban. Erről határozatot is kiadnak.

A nemzeti igazságszolgáltatás egyik tagállamban sem válhat a brüsszeli birodalomépítés áldozatává!

 – közölte a politikus.

Sebastian Kaleta, a lengyel igazságügyminiszter helyettese korábban agressziónak minősítette, hogy az Európai Bizottság pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól a bírói fegyelmi kamara miatt indított eljárás keretében. Igaz, szolid jelzésképpen hozzátette, hogy Németország, Spanyolország, Románia és Franciaország sem ismerte el az Európai Bíróság ítéleteit az elmúlt két évben.

Az Európai Bizottság azzal indokolta állásfoglalását, hogy a varsói kormány egyelőre nem tette meg a szükséges lépéseket a fegyelmi kamara megszüntetéséről szóló döntés végrehajtására.

Rovatok