Index Vakbarát Hírportál

A Kreml sajnálja, hogy az ukrán elnök nem zárja ki az orosz-ukrán háborút

2021. szeptember 10., péntek 18:40 | aznap frissítve

Apokaliptikusnak nevezte a Kreml szóvivője az ukrán elnök pénteki fejtegetését az Oroszország és Ukrajna közötti totális háború lehetőségéről.

Nem akarnánk apokaliptikus várakozásokba merülni

– mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Hozzátette: a Kreml sajnálkozással fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő szavait.

Zelenszkij Kijevben egy YES Brainstorming elnevezésű fórumon igennel felelt a moderátornak arra kérdésére, hogy lehetségesnek tart-e egy teljes körű háborút Oroszország és Ukrajna között.

Nekem úgy tűnik, hogy 2014 Oroszország részéről volt egy lépés előre ebbe az irányba, aztán, az ukránoknak hála, egy visszalépéssel megállítottuk őket

– nyilatkozott az ukrán elnök az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál átirata szerint. Hozzátette:

Ennek a témának van potenciálja. Úgy gondolom, hogy ez lesz az Oroszországi Föderáció legnagyobb hibája. Úgy gondolom, hogy ezután nem létezik majd Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország szomszédsága, Oroszországnak a területen való jelenléte miatt. Ez a lehető legfélelmetesebb, de sajnos megvan a valószínűsége.

Szerintem ezek a megjegyzések nem is érdemelnek figyelmet. Hozzászoktunk már ezekhez a ruszofóbiával átitatott alaptalan kijelentésekhez – reagált az ukrán elnök szavaira Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szocsiban. Úgy vélekedett, hogy az ukrán elnök kijelentésének célja talán a szavazói szimpátia elnyerése volt, és kifejezte sajnálatát, hogy erre nem maradt más lehetősége. Lavrov szerint Moszkva készen áll, hogy újra normális kapcsolatokat építsen ki Kijevvel. Oroszország „akár holnap” helyreállítaná a teljeskörű kapcsolatokat a Nyugattal – tette hozzá.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy Zelenszkijnek az orosz-ukrán háborúról tett kijelentése, amelyet logikátlannak és összefüggéstelennek minősített, azt bizonyítja, hogy a politikus „egyre jobban elszakad a valóságtól”.

Lehetséges, hogy Ukrajna és a szomszédos Oroszország között totális háború alakuljon ki – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters beszámolója szerint. Hozzáfűzte:

Ez a legrosszabb, ami történhet, de sajnos lehetséges.

Az államfő továbbra is készen áll, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az ukrán elnök már április végén is személyes találkozóra hívta az orosz vezetőt, hogy tárgyaljanak az elcsatolt ukrán területekről.

Oroszország 2014-ben elcsatolta a Krímet Ukrajnától a Kijevben végbement erőszakos politikai fordulat nyomán, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva. A referendumot a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismerte el, és az annexiót Ukrajna területi épségének megsértéseként értékelte. A Kelet-Ukrajnában ugyanebben az évben kirobbant fegyveres konfliktust Kijev és a Nyugat orosz agressziónak, Moszkva pedig ukrajnai polgárháborúnak tekinti.

Rovatok