Index Vakbarát Hírportál

Nem kizárt a totális háború Oroszország és Ukrajna között

2021. szeptember 10., péntek 11:25 | aznap frissítve

Lehetséges, hogy Ukrajna és a szomszédos Oroszország között totális háború alakuljon ki − jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a pénteken tartott kijevi sajtótájékoztatóján, írja a Reuters.

Ez a legrosszabb, ami történhet, de sajnos lehetséges

− fűzte hozzá az államfő, aki továbbra is készen áll arra, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az ukrán elnök már április végén is személyes találkozóra hívta az orosz vezetőt, hogy tárgyaljanak az elcsatolt ukrán területekről.

Készen állok, hogy továbbmenjek, és felajánlom, hogy találkozzunk a Donyec-medence bármelyik, háború sújtotta részén 

− hangzott el akkor az ukrán elnök elnök videóüzenetében. Volodimir Zelenszkij akkor úgy fogalmazott, hogy Ukrajna nem kezdeményez háborút, de a „végsőkig ki fog tartani, és meg fogja védeni magát az orosz agresszió ellen”.

A két elnök találkozója azóta sem jött össze, ugyanis az orosz fél jelezte, hogy kész a találkozóra, azonban csak Moszkvában hajlandó rá. Emellett Putyin többször is kijelentette, hogy a két ország kapcsolatainak mélypontra kerüléséért Ukrajna felelős. A 2014-es eseményeket pedig egy Európa által támogatott államcsínyként írja le, és Krím kilépéséről, nem pedig elfoglalásáról számol be.

Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács elnöke, Olekszij Danilov nemrég a konfliktussal kapcsolatban azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy 

az ukrán hadsereg csak a parancsra vár és máris felszabadítaná a megszállt területeket.

Közölte azt is, hogy az általa vezetett tanács nem lát más célravezető módot a szakadár vidék felszabadítására. Az ukrán haderő ma bármire képes, csak parancsra vár − fűzte hozzá a tanács elnöke. Olekszij Danilov hozzáfűzte: tisztában van azzal, hogy a fegyveres úton való megoldás sok véráldozattal járna és rengeteg áldozata volna. 

Július végén Ukrajnában a hadsereget is bővítették, az erről szóló törvény szerint a teljes ukrán hadsereg 261 ezer főre bővült. A kormányfő szerint erre azért volt szükség, hogy ne ismétlődjenek meg a 2014-es események. Hozzátette: örömmel írja alá a hadsereg létszámának növeléséről és a nemzeti ellenállásról szóló törvényt, ugyanis Ukrajna védelme össznépi ügy.

A NATO-nak és az Európai Uniónak is szüksége van Ukrajnára, nélküle ugyanis nem létezhet egyik egyesülés sem − mondta Volodimir Zelenszkij a helyi média kérdésére.

Nem kaptunk pontos állásfoglalást az Egyesült Államoktól a NATO-tagsággal kapcsolatban. Fontos találkozónk volt, az Egyesült Államoknak hosszú távú tervei vannak Ukrajnával, úgy gondolom, hogy most jobbak a kapcsolataink, mint eddig

fogalmazott az ukrán elnök.

A Kárpáthír szerint az államfő hangsúlyozta, Ukrajna már készen áll arra, hogy belépjen az észak-atlanti szervezetbe. Ez a hadsereg szintjén ugyanúgy igaz, mint a szakértőkre és a reformokra is. Igaz, nem kap az ország semmilyen igenlő jelzést, de nem is kér.

Volodimir Zelenszkijnek meggyőződése, hogy Ukrajna nélkül a NATO veszni fog, az Európai Unió pedig erős hanyatlásnak indul majd.

(Borítókép: Vlagyimir Zelenszkij Ukrajna függetlenségének évfordulóján. Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

Rovatok