Index Vakbarát Hírportál

Személyes találkozóra hívta Putyint az ukrán elnök

2021. április 21., szerda 12:11

Személyesen találkozna Volodimir Zenelszkij Vlagyimir Putyin orosz elnökkel − derült ki az ukrán elnök videóüzenetéből.

Az ukrán elnök emlékeztetett: a napokban a Normandiai Négyek tanácsadói és a Háromoldalú Összekötő Csoport biztonsági csoportja a teljes tűzszünet helyreállításáról tárgyaltak. Szerinte a részvevőkkel ellentétben Oroszország nem volt hajlandó támogatni a tárgyalás végén megfogalmazott nyilatkozatot.

Mit kellene még értenem? Mindent tökéletesen értek, havonta megyek oda. Putyin úr! Készen állok, hogy továbbmenjek, és felajánlom, hogy találkozzunk a Donyec-medence bármelyik, háború sújtotta részén 

− mondta az ukrán elnök, aki továbbra is követeli, hogy Oroszország vonja vissza a csapatait az ukrán határtól. Véleménye szerint Ukrajna és Oroszország közös múltjuk ellenére „másként tekintenek a jövőre”.

Az orosz csapatok az ukrán államhatár közelében koncentrálódnak. Hivatalosan Oroszország katonai gyakorlatoknak nevezi. Nem hivatalosan az egész világ zsarolásként értelmezi

− emelte ki az elnök, aki szerint a helyzet aggasztó, de Ukrajna nem akar háborút. Mint mondta, az elv egyszerű: Ukrajna nem kezdeményez háborút, de a végsőkig ki fog tartani, és meg fogja védeni magát az orosz agresszió ellen.

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba kedden azt mondta: Oroszország egy hét alatt 120 ezer fölé növeli az ukrán határ mentén és az általa önkényesen megszállt Krím félszigeten összevont katonáinak a létszámát. A katonák mellett elektronikus rendszerek és ballisztikus rakéták is érkeztek a Krímbe. Mint mondta, egyértelmű jelek utalnak rá, hogy Oroszország „néhány más, potenciálisan támadó képességet” is telepít.

A Kárpátinfó azt írja, az EU Tanácsának ülésén Kuleba szorgalmazta a szankciók bevezetését az Orosz Föderáció ellen. Megjegyezte: az elmúlt években bevezetett személyes szankciók jók, de nem elegendők ahhoz, hogy az Orosz Föderációt elrettentsék a további agresszív lépésektől. Oroszország kiskapukat talál a jelenlegi ágazati szankciókban.

Megértik ezt a valóságot. Zelenszkij, Macron és Merkel találkozóján mindannyian egyetértettek abban, hogy Oroszországot fékezni kell

− mondta Kuleba, hozzátéve, hogy Franciaország és Németország mint az Európai Unió tagjai már rendelkeznek tapasztalatokkal az ágazati szankciókról.

Rovatok