Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor szövetségesei vezetik az olasz népszerűségi listákat

2021. szeptember 10., péntek 18:48

Két jobboldali párt áll a legfrissebb közvélemény-kutatásokon élén: a Giorgia Meloni-féle Olasz Testvérek (FdI), valamint a Matteo Salvini vezette Liga (Lega).

A Liga és az FdI fej fej mellett vannak, előbbi 21, utóbbi pedig 20,6 százalékon áll – számolt be az Euractiv. Salvini pártja 2018 óta vezeti a népszerűségi listákat, Meloniék azután előzték meg – ha egy hajszállal is –, hogy a párt csatlakozott a Mario Draghi vezette kormányhoz.

Az egységkormány mögé egyébként a legtöbb parlamenti erő beállt, kivéve az FdI-t, amely néhány kisebb csoporttal együtt ellenzékben maradt.

A portál emlékeztetett: Meloni és Salvini mindig is azt mondta, hogy a 2023-as parlamenti választásokon szövetségben indulnak. A jobboldali összefogáshoz tartozik Silvio Berlusconi volt kormányfő pártja, a Hajrá, Olaszország (Forza Italia) is, amely jelenleg 6,9 százalékon áll.

Ha Olaszországban most tartanák a választásokat, többséget szerezne a parlamentben a jobboldal, és Meloni feladata lenne a kormányalakítás. van ugyanis egy íratlan szabály, miszerint a szövetségnek az a tagja vezetheti a kormányt, aki a legtöbb voksot kapta.

Az FdI kis pártnak indult, mára azonban Meloni az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsalád elnöke. Megerősítette pártja kapcsolatait a magyar, a lengyel és a szlovén kormánnyal is.

Egy friss felmérésből kiderült: a legnépszerűbb olasz politikus jelenleg Mario Draghi kormányfő, akit 67 százalék támogat. Sajtókommentárok azonban nem valószínűsítik, hogy 2023-ban újra indulna. A várakozások szerint a jövő év januárjában távozó köztársasági elnök, Sergio Mattarella székére pályázik majd.

A második legnépszerűbb politikus 44 százalékkal Giorgia Meloni, őt követi 31 százalékkal Matteo Salvini.

Orbán Viktor mind a két olasz politikussal jó kapcsolatot ápol. Augusztus végén a magyar kormányfő Rómában folytatott megbeszélést Giorgia Melonival. Az akkori hivatalos tájékoztatás szerint a tárgyaláson szóba került az európai jobboldal helyzete és az erősödő migrációs veszély is. Amellett kötelezték el magukat, hogy újra az általuk felvázolt jobboldal legyen a legnagyobb politikai erő Európában.

(Borítókép: Orbán Viktor és Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke Brüsszelben 2021. június 23-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok