Index Vakbarát Hírportál

Meghalt két ukrán katona a donyeci harcokban

2021. szeptember 12., vasárnap 17:15

Egy nap alatt két ukrán katona vesztette életét és tíz sebesült meg a Donyec-medencei konfliktusövezetben tüzérségi támadások következtében – közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán egyesített erők parancsnokságára hivatkozva.

A Moszkva-barát szakadár és orosz megszálló erők szombaton 14-szer sértették meg a tűzszünetet, több helyütt a minszki megállapodásokban tiltott nagykaliberű tüzérségi fegyverekkel. Ugyanilyenekkel lőttek polgári létesítményekre a Donyecktől délre fekvő Novohnatyivka településen, aminek következtében egy magánházban és a hozzá tartozó telekben keletkeztek károk, de a helyi lakosok közül senki sem sérült meg.

A támadók ezen felül 82 milliméteres aknavetőkkel, valamint gránátvetőkkel és kézi lőfegyverekkel is lőtték az ukrán katonák állásait, valamint drónokról, azaz pilóta nélküli repülőgépekről dobtak rájuk aknákat. Az ukrán katonák a támadásokra válaszul viszonozták a tüzet, a hírszerzés jelentése szerint ezek következében az ellenséges erőknek 6 halottja és 12 sebesültje lett.

Az ukrán vezérkari főnökség beszámolója szerint az utóbbi időben növekedett az ellenséges támadások gyakorisága és intenzitása a Donyec-medencében. Szeptember eleje óta az ellenség 59 alkalommal lőtte az ukrán katonák állásait, ebből 19-szer a minszki megállapodásokban tiltott fegyverekkel.

A donyecki szakadár népköztársaság hírügynöksége viszont azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban négyszer sértették meg a tűzszünetet a megyében. A DAN szerint szombaton két civil sérült meg Dokucsajevszkben, két házban és egy olajraktárban keletkeztek károk. A luhanszk megyei szakadárok hírügynöksége vasárnap három tűzszünetsértésről adott hírt az ukrán fegyveres erők részéről. Károkról, veszteségekről nem számoltak be.

Tegnap írtunk róla, hogy a folyamatban lévő orosz–belorusz Zapad-2021 stratégiai hadgyakorlat miatt harckészültségbe helyezték az ukrán hadsereget.

Rovatok