Index Vakbarát Hírportál

Eldurvult a német közélet, halálos fenyegetéseket kapnak a politikusok

2021. szeptember 13., hétfő 08:35

Brutális fenyegetéseket küldenek az interneten a német politikusoknak, a Twitteren is egyre több a gyalázkodó kommentár.

Folyamatosan kapják a német jelöltek a halálos fenyegetéseket az interneten a Die Welt videója szerint.

Egy szociáldemokrata parlamenti képviselő, Helge Lindh olyan e-maileket is kapott, amelyekben részletesen leírják ismeretlenek, hogyan fogják „levadászni” és megölni. Azt nyilatkozta, az ilyen üzenetek számára már egyáltalán nem számítanak kirívónak.

A fenyegetésekből a kancellárjelöltek sem maradnak ki. Egy kutatás szerint a kereszténydemokrata pártok (CDU/CSU) jelöltje, Armin Laschet észak-rajna–vesztfáliai tartományi miniszterelnök egy hét alatt 5662 gyűlölködő kommentárt kap a Twitteren. A zöld párti Annalena Baerbockot 1086, a szociáldemokrata Olaf Scholzot pedig 620 gyalázkodó tweet találja meg.

A Die Welt szerint az interneten azért is különösen brutálisak a fenyegetések, mert a gyűlölködők biztonságban érzik magukat, nem tartanak attól, hogy lelepleződnek. Helge Lindh a durvább fenyegetések miatt mindig feljelentést tesz.

Magyarországon sem kirívó, hogy politikusok gyűlölködő, gyalázkodó üzeneteket kapjanak, akár privátban, akár a Facebook-oldalukon.

Korábban az Indexen cikket közöltünk arról, hogy mi lehet a gyűlölködő üzeneteknek a háttere az online térben. A digitális pszichológiával foglalkozó pszichológiai tanácsadó, Villányi Gergő lapunknak kifejtette: az online világban láthatatlannak érezzük magunkat, sokan ezért úgy gondolják, hogy nincsenek a szavaiknak következményeik, illetve az emberek többsége a képernyőkön keresztül nem érzi a másik embert élő, lélegző, érző lénynek.

(Borítókép: Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP), Annalena Baerbock, a Zöldek és Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetség kancellárjelöltje (b-j) a második televíziós vitájukon Berlinben 2021. szeptember 12-én. Fotó: MTI / AP / DPA pool / Michael Kappeler)

Rovatok