Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: A járvány korunk erőpróbája

2021. szeptember 13., hétfő 11:56

A koronavírus-járvány utáni európai összefogásra és a gazdaság újraindítására szólított fel Ferenc pápa a pozsonyi elnöki palota udvarán mondott beszédében hétfőn a szlovákiai politikai vezetők, a diplomáciai testületek és a civil társadalom képviselői előtt – adta hírül az MTI.

A katolikus egyházfő kijelentette, hogy zarándokként érkezett egy „fiatal, de ősi történelmű országba, amelynek mély gyökerei vannak Európa szívében”. Európának ez a térsége, az egykori Római Birodalom határvidékén mindig is „köztes térség” volt, és a nyugati és keleti kereszténység találkozási pontjának számított a Magyar Királyság idején is, és „huszonnyolc évvel ezelőtt a világ csodálta, miként született meg két független állam konfliktusok nélkül” – mondta az egyházfő Csehország és Szlovákia megalakulására utalva.

Történelme arra szólítja Szlovákiát, hogy a béke hírnöke legyen Európa szívében – hangsúlyozta a pápa. Úgy vélekedett, a testvériség segíthet Európa egyre sürgetőbb integrációjában, a pandémia nagyon nehéz hónapjai utáni gazdasági újraindításában, amelyet az Európai Unió helyreállítási programja támogat. A pápa megjegyezte azonban, hogy a talpra állásnak nem a sietség és a nyereségvágy jegyében kell megtörténnie, a pillanatnyi eufóriától vezérelve.

A gazdasági újraindulás önmagában nem elegendő a mai világban, ahol mindenki kapcsolatban van a másikkal. […] Európa tűnjön ki a szolidaritásban, amely átlépve a határokon, visszavezetheti a történelem középpontjába

– jelentette ki az egyházfő. A pandémia szerinte korunk erőpróbája, megoszt, és arra ösztönzi az embereket, hogy csak magukra gondoljanak. Közölte:

Induljunk el újra annak a felismerésétől, hogy mindannyian törékenyek vagyunk, és szükségünk van a többiekre… Senki sem szigetelődhet el, egyénként és nemzetként sem.

Beszéde elhangzása előtt a pápa az elnöki palotában találkozott Zuzana Caputová szlovák államfővel. Caputová az üdvözlőbeszédében az együttműködés és a kölcsönös megértés fontosságát hangsúlyozta.

Nem szabad, hogy bármilyen társadalmi vita vagy politikai verseny végén győztesek és legyőzöttek legyenek, ehelyett kölcsönös megértésre van szükség. A világ krízishelyzetekkel áll szemben, és az egyedüli mód ezek megoldására az együttműködés

– fogalmazott Caputová.

A pápa szerdáig tartózkodik Szlovákiában, Pozsony mellett Kassára és Eperjesre is ellátogat.

Rovatok