Index Vakbarát Hírportál

Nem sikerült kiütni a szociáldemokrata kancellárjelöltet

2021. szeptember 13., hétfő 14:36

Újabb vitában mérték össze erejüket a német kancellárjelöltek: Annalena Baerbock (Zöldek), Armin Laschet (CDU–CSU) és Olaf Scholz (SPD). Az első felmérés szerint utóbbi szerepelt a legjobban.

A Tagesschau részletes ismertetőjéből kiderül, hogy a kutatásban azt is külön megvizsgálták, az egyes pártok szimpatizánsai melyik kancellárjelöltet találták a legmeggyőzőbbnek a vasárnapi televíziós vitában: nem meglepő módon magasan a sajátjukat.

Újabb jó hír viszont Olaf Scholznak, hogy a bizonytalanok közt is ő szerepelt a legjobban. A szociáldemokrata jelöltet 36, ellenfeleit 25-25 százalék tartotta a legmeggyőzőbbnek. A korábbi felmérések és elemzések is Scholz előretöréséről írtak az elmúlt a hetekben.

A vita körülményeiről szóló elemzésében a Die Welt kifejtette, hogy ahogy a korábbi vitákban, ezúttal is középen állt az egyetlen női jelölt, Annalena Baerbock (Zöldek).

A másik két jelölttel együtt körben álltak, és mindannyiuknak volt egy pulpitusa. Több kamera, különböző szögekből mutatta őket, és amikor egymással bonyolódtak vitába ketten, akkor a képernyőn csak az adott két jelöltet lehetett látni. Így jobban, közelebbről meg lehetett figyelni a mimikájukat és gesztikulációjukat. Az egyébként meglehetősen harcias vitában leginkább Armin Laschet és Olaf Scholz párbajozott egymással, nem meglepő, hiszen előbbi számára a szociáldemokrata jelölt jelenti a legnagyobb kihívást a kancellári székért.

Ha a nézők szerint nem is szerepelt túl jól, a Der Tagesspiegel összefoglalója szerint párttársai megdicsérték Armin Laschetet.

Paul Ziemiak, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára meggyőzőnek találta pártja kancellárjelöltjét. Úgy látta, csak ő mutatta fel azokat a kvalitásokat, amelyek ehhez a poszthoz szükségesek.

Markus Söder bajor kormányfő, a CDU-val szövetséges Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke szerint Laschet meggyőzően nyerte a vitát. Söder egyébként maga is szeretett volna kancellárjelölt lenni, ám a CDU végül nem őt választotta, pedig magasan vezetett a felmérésekben.

Lars Klingbeil szociáldemokrata főtitkár szerint Olaf Scholz megmutatta kancellári kvalitásait, és azt is, hogy vannak ötletei, erre pedig „a mostani nehéz időkben” az országnak nagy szüksége van.

Nem mindenki elégedett a politikusok közül. Dietmar Bartsch, a Baloldal (Die Linke) frakcióvezetője csalódástkeltőnek nevezte a vitát. Megjegyezte: nem esett benne szó többek között sem a gyermekszegénységről, sem pedig arról, hogy egyenlő életkörülményeket kell teremteni az ország keleti és nyugati felében.

A Politico azt írta, Olaf Scholz újabb lépéssel került közelebb a kancellársághoz, a szociáldemokraták már jégre tehetnek pár üveget, de korai még pezsgőt bontaniuk. A lap szerint Armin Laschetnek egyetlen dolga volt a vasárnap esti hármas vitában, amit a német sajtóban Triellnek neveznek: aláásni a szociáldemokrata ellenfelébe vetett választói bizalmat.

A néppárti jelölt megtette, ami tőle telik, és jobban szerepelt, mint az elmúlt hónapokban bármikor, ám ez ezúttal sem volt elég.

A Politico emlékeztetett, Armin Laschet úgy vágott bele a kampányba, hogy ő volt a népszerűségi listák élén, ennek megfelelően is viselkedett, a centrista jófiú akart lenni, aki nem szorul rá, hogy ellenfeleit támadja. Miután azonban bezuhant a felméréseken, át kellett ezt gondolnia.

A vitából ismét kiderült, hogy Armin Laschetnek nem erőssége az agresszió, úgy tűnt, az Olaf Scholzot érő bírálatait alaposan betanulta és elpróbálta, beleértve a gesztikulációt.

A Politico szerint noha néhány jól irányzott támadással sikerült megszorongatnia a szociáldemokrata jelöltet, kiütnie nem sikerült.

Bár a felmérések nem ezt mutatják, a lap által idézett „számos elemző” szerint Annalena Baerbock teljesített a legjobban. Amikor a pódium közepén állt két férfi közt, akik közül – a Politico megfogalmazása szerint – mindkettő az apja is lehetne, a jövő hangját testesítette meg, aki nem a múltra, hanem a bolygó megmentésére összpontosított. (Annalena Baerbock egyébként 40 éves, Armin Laschet 60, Olaf Scholz pedig 63).

Figyelembe véve azonban a pártok népszerűségét vizsgáló felméréseket, a Zöldek jelöltjének vasárnapi teljesítménye túl sokban aligha fogja befolyásolni a választások kimenetelét.

Hétfő reggeli hírlevelében a Politico megjegyezte, hogy a vita mintegy másfél órájában egyetlen kérdés sem szólt az Európai Unióról, Franciaországról, Oroszországról vagy Kínáról. Mindhárom jelölt hangsúlyozta viszont, hogy „Európa-párti” kormányt fog vezetni.

A svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ) 95 perc unalomként jellemezte a vitát. A lap úgy fogalmazott: valószínűtlen, hogy a nézők emlékezetében az egészből túl sok minden maradna meg.

(Borítókép:  Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP), Annalena Baerbock, a Zöldek és Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetség kancellárjelöltje (b-j) a második televíziós vitájukon Berlinben 2021. szeptember 12-én. Fotó: Omer Messinger / Getty Images)

Rovatok