Index Vakbarát Hírportál

Evelyn Regner: A magyar fiatalok számára is láthatóvá kell tenni a különböző identitásokat és szexualitásokat

2021. szeptember 15., szerda 07:16

Diszkriminatív és helytelen, ha egy embercsoportot megpróbálnak láthatatlanná tenni. Erről Evelyn Regner, az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának elnöke beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában, ahol a sok vitát kiváltó magyar pedofiltörvényről kérdezték. 

A baloldali osztrák politikus elmondta: a gyerekek, kiváltképp a lányok szexuális nevelése nagyon fontos kérdés, ugyanis szerinte elengedhetetlen, hogy az átfogó szexuális oktatáshoz minden fiatal hozzáférjen.

Evelyn Regner hangsúlyozta: az is szükséges, hogy az iskolák teljesítsék ezen a területen oktatási megbízatásukat, ezért elmondása szerint határozottan nem ért egyet a magyar kormány megközelítésével ebben a kérdésben. 

A politikus azt is megjegyezte, hogy az egészséges és szabad élet érdekében különösen fontos, hogy a gyerekek lássák és megtanulják, milyenek a különböző együttélési módok, és hogy milyen különféle szeretet létezik. 

Csak úgy tudjuk biztosítani, hogy a gyermekek szabadon dönthessenek arról, kik szeretnének lenni, és hogyan akarnak élni és szeretni, ha példákat mutatunk, és láthatóvá tesszük a különböző identitásokat és szexualitásokat

– jelentette ki Evelyn Regner. 

Arra a kérdésre, hogy a törvény miben sérti az uniós jogot, illetve hogy mit kellene tennie az uniós intézménynek, úgy reagált: 

a megkülönböztetés tilalma és az emberi jogok védelme fontos elemei az EU jogrendjének, ezért is sürgetik a Bizottságot és a tagállamokat, hogy álljanak ki az LMBTQ-emberek jogaiért.  

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy az Európai Parlament (EP) képviselői az unióban élő LMBTQ-közösséghez tartozók jogairól szóló állásfoglalást fogalmaztak meg, miszerint el kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát az Európai Unióban. 

Rovatok