Index Vakbarát Hírportál

Rajta van a Pegasus-ügy magyar vizsgálatán az Európai Unió

2021. szeptember 15., szerda 22:08

Az Európai Bizottság elítéli magánszemélyek bármifajta kommunikációjának lehallgatását, az információs rendszerek feltörése bűncselekmény az Európai Unióban – jelentette ki Didier Reynders igazságügyi biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének a Pegasus kémprogram körüli botrányról folytatott vitáján. 

Didier Reynders hangsúlyozta: a kémszoftverek alkalmazásával bűncselekmények elkövetőit lehet követni, de csak a megfelelő hatóság ok engedélyével. Az ilyen tevékenységnek továbbá minden szabálynak, köztük az adatvédelmi megállapodásban szereplő elveknek is meg kell felelnie. A személyes adatok védelme mindig magasabb szintű az uniós alapjogi törvények és a nemzeti alkotmányok értelmében – hangsúlyozta. Hozzátette: a nemzeti hatóságoknak kell biztosítani, hogy az esetleges lehallgatás arányosan és indokoltan történjen.

Kijelentette: az a tény, hogy a Pegasus-botrány érinti az Európai Uniót, azt jelenti, hogy ezeket a szabályokat nem alkalmazzák megfelelően. Emlékeztetett: a tagállamok illetékes hatóságainak el kellett indítaniuk a nyomozást, ki kell vizsgálniuk minden olyan esetet, amelyek a titkosszolgálati információk megszerzésére vonatkozott. Elmondta: a magyar adatvédelmi hatóságok már lezárták a vizsgálatot, ennek adatait hamarosan eljuttatják a megfelelő szervekhez. Az ellenőrző testületeknek pedig két hónap áll rendelkezésére a felülvizsgálat elvégzésére, de az időhatár szükség esetén kitolható – tette hozzá.

A biztos azt is elmondta, hogy az Európai Unió szorosan figyeli a magyar vizsgálatot – írta meg a Guardian

Sophie In ‘t Veld, az Európai Parlament igazságügyi bizottságának egyik vezetője szerint

azok a jelentések, amelyek szerint a magyar kormány is felhasználta a Pegasust, rendkívül aggasztóak. Ebben az ügyben teljes és független vizsgálatra van szükség. Az újságíróknak, politikusoknak és aktivistáknak szabadon kell végezniük munkájukat, anélkül, hogy egy egyre erősebben tekintélyelvű kormány kémkedne utánuk. Ha ennek ellenkezője derülne ki, az a személyes szabadságjogok durva megsértését jelenti.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő felszólalásában azt mondta: az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. Magyarország demokratikus jogállam, ahol mindenki esetében a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak és járnak el.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában azt mondta: a magyar kormányról kiderült, hogy az Európai Unióban egyedüliként, állami szinten használta a Pegasus nevű kémszoftvert saját állampolgáraival szemben. Újságírók, diákok, ügyvédek, ellenzéki politikusok telefonjait törték fel és hallgatták le, ami az európai értékek, a demokrácia és a jogállamiság lábbal tiprását jelenti – közölte.

A képviselő felszólalásában

független vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor miniszerelnök európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását indítványozta.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában azt mondta, amikor egy hatóság vagy egy kormány kémszoftvert használ, azt konkrét eljárásban, konkrét időhatár betartásával teszi nemzetbiztonsági ügyekben, parlamenti ellenőrzés vagy megfelelő bizottság felügyelete alatt.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében elvárását fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az EU intézményei minden lehetséges eszközzel rászorítsák az Orbán-kormányt arra, hogy elszámoljon a Pegasus-szoftver használatával, és bizonyítsa, hogy a kémprogramot nem használta újságírók, politikusok, európai partnerek megfigyelésére. A tisztánlátás nemcsak a magyar emberek, de az európai közösség érdeke is – tette hozzá közleményében a szocialista politikus.

Rovatok