Index Vakbarát Hírportál

Kínának nagyon nem tetszik Ausztrália új védelmi szerződése az amerikaiakkal és a britekkel

2021. szeptember 16., csütörtök 18:45

Nagyon kiakadt Kína az Egyesült Államok, Ausztrália és az Egyesült Királyság által között tengeralattjáró-paktum miatt: a lépést egyebek között „rendkívül felelőtlennek” és „szűklátókörűnek” minősítették a BBC szerint.

A szerdán bejelentett megállapodás szerint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság Ausztráliának a nukleáris meghajtású tengeralattjárók építésének technológiáját biztosítja. Amint arról már beszámoltunk, a lépés közvetlen kárvallottja Franciaország, célja azonban az lehet, hogy Kína befolyását megpróbálják csökkenteni a dél-kínai tenger régiójában. 

Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője úgy kommentálta az eseményt, hogy az „súlyosan sérti a regionális békét és növeli a fegyverkezési versenyt.” Egyben hidegháborús mentalitásnak minősítette a három ország egyezményét, hozzátéve, hogy ezzel a saját érdekeinek ártanak. 

Az Aukus néven futó megállapodást egy virtuális sajtókonferencián jelentette be Joe Biden amerikai elnök, Boris Johnson brit kormányfő és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. Bár Kínát konkrétan nem említették meg, a három vezető többször is hivatkozott regionális biztonsági problémákra, amelyek állításuk szerint „jelentősen” növekednek.

Elemzők szerint az egyezmény valószínűleg a legjelentősebb biztonsági megállapodás a három ország között a második világháború óta. A tengeralattjáró-egyezményen felül az Aukus más víz alatti technológiák és kibertechnológiák megosztását is magában foglalja. 

Boris Johnson brit miniszterelnök arról beszélt, hogy a paktum „megőrzi a biztonságot és a stabilitást világszerte”, és „több száz magasan képzett munkahelyet teremt.”

Rovatok