Index Vakbarát Hírportál

Kitört a botrány, Ausztrália 90 milliárd dolláros üzletben verte át Franciaországot

2021. szeptember 16., csütörtök 16:53

Saját bevallása szerint is éktelen haragra gerjedt a francia külügyminiszter, miután Ausztrália húzott egy váratlant, és felmondott egy 90 milliárd ausztrál dolláros tengeralattjáró-szerződést – írja a Guardian. Jean-Yves Le Drian a France Info rádiónak úgy fogalmazott:

Ez egy igazi hátbaszúrás. Mi bizalmi alapon létesítettünk együttműködést Ausztráliával, és ezt a bizalmat elárulták.

A lépést Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője is bírálta, különösen azt, hogy minderről ő is csak a sajtóból értesült. Kiemelte, hogy egy ilyen lépést valószínűleg nem egy éjszaka alatt hoznak össze, tehát már jó ideje tervezhették, ennek ellenére semmiről nem tájékoztatták.

A Franciaországgal 2016-ban megkötött, mintegy 90 milliárd dolláros szerződést a jelek szerint Ausztrália egy, az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal kötött védelmi egyezménnyel váltotta fel.

A lépés Franciaország számára nem csupán pénzügyileg, de diplomáciailag is kudarcot jelent. A felrúgott szerződést a külügyminiszter korábban „az évszázad szerződésének” nevezte Franciaország haditengerészeti hajógyárai szempontjából. Jean-Yves Le Drian, miután részletezte, milyen dühös, arról beszélt, hogy ez az egyoldalú, kiszámíthatatlan döntéshozatal erősen emlékeztet Donald Trump volt amerikai elnök stílusára. Arra az újságírói kérdésre pedig, hogy átverve érzi-e magát, ami az amerikaiakat illeti, úgy válaszolt, hogy „a helyzetelemzés többé-kevésbé helytálló.”

Ausztrália, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság védelmi egyezménye  igazolni látszik a növekvő aggodalmakat amiatt, hogy Kína egyre növeli befolyását az indo-csendes-óceáni térségben. A régióban – amely Új-Kaledóniára és Francia Polinéziára is kiterjed – Franciaország ugyancsak az érdekeit igyekszik védelmezni, ugyanis mintegy kétmillió francia állampolgár és több mint hétezer fős haderő tartózkodik itt.

A szerdán bejelentett ausztrál-amerikai-brit megállapodás – amelyet Kína „rendkívüli felelőtlenség” miatt élesen bírált – egyébként lehetővé teszi, hogy az ausztrálok atommeghajtású tengeralattjárókat építsenek.

Rovatok