Index Vakbarát Hírportál

Veszélybe kerülhet London a klímaváltozás miatt

2021. szeptember 16., csütörtök 21:12 | aznap frissítve

London is veszélybe kerülhet a tenger és a folyók vízszintjének emelkedése miatt, és az is elképzelhető, hogy át kell helyezni a jövőben az Egyesült Királyság fővárosát – idézett a Mirror egy brit klímaszakértő. 

Sir David King, a kormány klímaügyi tanácsadó testületének vezetője azt mondta, hogy Londonon kívül több város – köztük például Bristol és Hull – is veszélybe kerülhet a vízszint emelkedése miatt, amely a klímaváltozásnak tudható be.

Szigetország vagyunk, ebből kifolyólag a legnagyobb kihívást, amely a klímaváltozás miatt előttünk áll, a tengerszint emelkedése és a tengeri viharok jelentik

– mondta, hozzátéve: a két tényező egyszerre is érvényesülhet és akkor különösen nagy lehet a baj. 

Ha továbbra is a mostani szinten bocsátjuk ki az üvegházhatású gázokat, akkor nem fogjuk tudni megvédeni az értékeinket és el kell kezdenünk magasabb területekre költözni. Hogy mire gondolok? Például a fővárosunkra.

– fogalmazott David King, arra utalva, hogy a vízszint emelkedési miatt az is lehet, hogy át kell költöztetni a fővárost. 

Kifejtette, hogy van is már hasonló példa, Indonéziában a gyakori áradások miatt Jakartából már a magasabban fekvő területre költöztetik át a fővárost.  A szakértő mindeközben arra is figyelmeztetett, hogy a klímaválság miatt hosszú távon

az élelmiszer is elfogyhat, tömeges migráció indulhat be és a világgazdaság is tönkremehet.

Az élelmezés vonatkozásában arra hívta fel a figyelmet, hogy számos termőterületet eláraszthat a víz, míg máshol a szárazság és a hőmérsékletbeli változások okozhatnak problémát.

A délkeleti-ázsiai régiónak akár 100 millió, de más előrejelzések szerint akár 300 millió klímamenekültje is lehet az évszázad közepére, ha nem cselekszünk hamar

– mondta a migrációról David King.

A szakértő végezetül kiemelte, hogy azért  is lesz fontos idén novemberben az ENSZ 26. klímakonferenciája (COP26) – amelyet az Egyesült Királyság rendez–, mert ott a világ vezetőinek muszáj lesz dönteniük a károsanyag kibocsátás csökkentéséről, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát. 

A COP26 az utolsó esély és ez nem túlzás. Óriási felelősség hárul ennek a találkozónak a résztvevőire

– fogalmazott a szakértő.

Rovatok