Index Vakbarát Hírportál

Ausztriában csökkenthetik a munkanélküli segélyét a be nem oltott álláskeresőknek

2021. szeptember 17., péntek 15:22

Az oltás előírása a munkáltató hatáskörébe tartozik az osztrák Munkaügyi Minisztérium szerint.

Az AMS (Arbeitsmarktservice, a munkanélküliek munkához jutását segítő osztrák szervezet, hasonló a magyar Munkaügyi Hivatalhoz) csökkentheti a munkanélküli segélyét annak, akit többször is azért utasítottak vissza állásinterjún, mert nem vette föl a munkáltató által elvárt koronavírus elleni oltást – írja a Kurier.

Az osztrák Munkaügyi Minisztérium arról tájékoztatta a lapot, hogy a munkáltató által elvárt oltottság ésszerű kritériumnak tekinthető. A tárca ugyanakkor jelezte, hogy jogilag természetesen nincs különbség „ésszerű” és „nem ésszerű” oltás között, viszont a munka megkezdéséhez szükséges oltás előírása a munkáltató hatáskörébe tartozik.

Különleges esetekben az oltás fölvételének megtagadása a munkanélküli segély csökkentését eredményezheti. Az AMS-nél nyilvántartásba vett munkanélküliek ugyanis kötelesek mindent megtenni azért, hogy munkát találjanak. A szervezet álláspontja szerint, ha valaki megtagadja az oltás beadatását, akkor az azt jelenti, hogy nem tesz meg mindent a munkavállalás érdekében.

A döntést több osztrák párt is kritikával illette, többek között a Szociáldemokrata Párt (SPÖ), valamint a Strache-botrányról elhíresült szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Előbbi azzal vádolja Sebastian Kurz konzervatív osztrák kancellárt, hogy megszegte a nyáron az ORF-interjújában tett ígéretét, amely szerint nem teszi kötelezővé az oltást az országban.

A témával kapcsolatban fölmerült az is, hogy az álláskeresők személyiségi jogai sérülhetnek. Emiatt az AMS nem kérdezheti meg a munkanélkülieket, hogy be vannak-e oltva, arról viszont már megkérdezheti a munkáltatót, hogy az illetőt a cég által előírt oltás megtagadása miatt utasították-e el.

Rovatok