Index Vakbarát Hírportál

Dagad a botrány: Párizs visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét

2021. szeptember 18., szombat 06:35 | aznap frissítve

Washington, Canberra és London új biztonsági partnerségi szerződést kötött Aukus néven. Ezért Ausztrália döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol Washingtontól. Egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését, írta a távirati iroda.

Franciaország így egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el. Párizs visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét. A washingtoni Fehér Ház szóvivője erre azt mondta: sajnálják a francia lépést, és megpróbálják kiengesztelni Franciaországot. Canberra egyelőre nem reagált a francia nagykövet visszahívására.

Ausztrália, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság védelmi egyezménye  igazolni látszik a növekvő aggodalmakat amiatt, hogy Kína egyre növeli befolyását az indo-csendes-óceáni térségben. A régióban – amely Új-Kaledóniára és Francia Polinéziára is kiterjed – Franciaország ugyancsak az érdekeit igyekszik védelmezni, ugyanis mintegy kétmillió francia állampolgár és több mint hétezer fős haderő tartózkodik itt.

   

Rovatok