Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden elfelejtette az ausztrál miniszterelnök nevét, akivel együtt verte át a franciákat

2021. szeptember 17., péntek 20:14 | aznap frissítve

Mint megírtuk, tegnap egy masszív, 90 milliárd dolláros tengeralattjáró-üzletben verte át Franciaországot Ausztrália, miután egyoldalúan felmondták a 2016-ban megkötött szerződést, s helyette az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal kötött új megállapodást. 

Az Aukus néven futó egyezményt egy virtuális sajtókonferencián jelentette be Joe Biden amerikai elnök, Boris Johnson brit kormányfő és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. Céljuk valószínűleg az, hogy Kína befolyását csökkentsék a dél-kínai tenger térségében. Bár Kínát konkrétan nem említették meg, a három vezető többször is hivatkozott regionális biztonsági problémákra, amelyek állításuk szerint „jelentősen” növekednek.

Az említett bejelentésből a Guardian szúrt ki egy igen érdekes részletet. Eszerint Joe Biden amerikai elnök egy pillanatra zavarba jött, elfelejtette Scott Morrison ausztrál miniszterelnök nevét. Helyette egy meglehetősen furcsa megszólítást eresztett el, amely így hangzott:

És szeretnék köszönetet mondani ennek az ausztrál srácnak. Köszönöm szépen, haver!

Kicsivel később aztán végül is eszébe jutott és nevén nevezte az ausztrál kormányfőt, ennek ellenére a baki alaposan felrobbantotta az internetet, hamar hashtag is lett belőle #ThatFellaDownUnder címen.

Pedig az egyezmény cseppet sem jelentéktelen, ennek értelmében ugyanis az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság biztosítja Ausztráliának a nukleáris meghajtású tengeralattjárók építésének technológiáját, de más víz alatti technológiákat és kibertechnológiákat is megosztanak.

Rovatok