Index Vakbarát Hírportál

Szabad az út az Egyesült Államokba: feloldják az Európából érkezők beutazási korlátozásait

2021. szeptember 20., hétfő 17:07

A Biden-adminisztráció még hétfőn bejelenti, hogy azok az Európai Unióból vagy az Egyesült Királyságból érkezők, akik mindkét oltásukat megkapták, novembertől beléphetnek az Egyesült Államokba – írja a Financial Times. A szakértők szerint ez komoly diplomáciai győzelem Brüsszel és London számára.

Az intézkedés annak a tizennyolc hónapon át tartó beutazási tilalomnak vet véget, amelyről még az előző elnök, Donald Trump döntött a világjárvány kezdetekor.

Az engedmény azokra is vonatkozik, akik részt vettek olyan vakcinák klinikai vizsgálataiban, amelyeket még nem rendszeresítettek az Egyesült Királyságban. Ez mintegy negyvenezer embert érinthet.

A lap egyik fehér házi forrása hozzátette, hogy az intézkedés egy szélesebb keretrendszer része. Ebben a kormányzat oltásokhoz szeretné kötni a beutazást a jelenlegi rendszer helyett, amely a bizonyos országokból való beutazás korlátozásán és tilalmán alapul.

A jelenlegi szabályozás szerint csak amerikai állampolgárok, közvetlen családtagjaik, munkavállalási engedéllyel (zöld kártyával) rendelkezők, valamint azok utazhatnak be az Egyesült Államokba, akik nemzeti érdekből kapnak felmentést, ha az elmúlt tizennégy napban az Egyesült Királyságban vagy az Európai Unióban jártak.

Rovatok