Index Vakbarát Hírportál

Az tálibok új védelmi miniszterhelyettese is Guantánamóból szabadult

2021. szeptember 21., kedd 19:38

Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője kedden jelentette be, hogy a védelmi miniszter helyettesévé nevezték ki Abdul Kajjum Zakír mollát, miközben Szadr Ibrahim a belügyminiszter helyettese lett.

Mindkét vezetőhelyettes harcedzett parancsnok és jelentős saját haderőnek parancsol az ország déli részén, így a kormányból való mellőzésük fegyveres feszültségeket is szülhetett volna a tálibok sorai között. Zakirt a 2001-es katonai intervenció idején fogták el,

utána 2007-ig a guantánamói fogolytáborban raboskodott, később az afgán kormánynak adták ki.

Sokáig úgy tűnt, hogy ő lehet a védelmi miniszter a tálibok kormányában, ám a bársonyszéket végül a korábbi tálib vezér, Omar molla fia, Mohammed Jakub molla kapta. Szadr Ibrahim, a másik miniszterhelyettes a Hilmend tartományi tálib tanács vezetője volt az ország déli részén. 

A tálib vezetők közül többen is hosszú éveket töltöttek a guantánamói fogolytáborban. Egyik agytrösztjüket például ötödmagával engedték el az amerikaiak 2014-ben egyetlen katonáért cserébe egy nem túl előnyös fogolycsere-egyezmény részeként. De van olyan miniszter is a tálib kormányban, akinek a fején vérdíj van

A tálibok szóvivője azt mondta, nincs jelen az Iszlám Állam Afganisztánban, dolgoznak a nők helyzetén. Zabihullah Mudzsáhid arról is beszélt: nincs bizonyíték arra, hogy az Iszlám Állam vagy az al-Kaida terrorszervezet fegyveresei jelen lennének Afganisztánban. A múlt hét végén az Iszlám Állam helyi szervezete jelentkezett az Afganisztán keleti részén fekvő Dzsalálábádban elkövetett robbantássorozat elkövetőjeként. 

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy Afganisztánból egyetlen más országra sem leselkedik semmilyen veszély

- hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve: lehet, hogy néhányan az afgánok közül is „átvették az Iszlám Állam szellemiségét ”, de őket a nép nem támogatja, és a biztonsági erőink készen állnak arra, hogy megfékezzék őket. 

Keddi sajtótájékoztatóján Zabihullah Mudzsáhid elmondta azt is, dolgoznak azon, hogy a fiúk után a lányok is visszatérhessenek a középiskolába, de konkrét időpontot nem nevezett meg. Az első kormányzásuk idején a nők oktatását betiltó iszlamista mozgalom jelenleg „biztonsági okokra” hivatkozva rendelte el, hogy a lányok egyelőre ne térjenek vissza az iskolába.

Rovatok