Index Vakbarát Hírportál

A Biden-kormány jövőre megduplázná a befogadható menekültek számát

2021. szeptember 21., kedd 09:23

Joe Biden amerikai elnök kormánya jövőre megduplázná a befogadható menekültek létszámának felső határát az idei 62 500-ról 125 ezerre – közölte az amerikai külügyminisztérium.

A tárca szerint „világszerte a különböző humanitárius válságok miatt” fokozottabb szükség van az úgynevezett áttelepítésekre.

Roppant jelentőséggel bír egy erős menekültbefogadási program az Egyesült Államok külpolitikai érdekei és a nemzetbiztonsági célkitűzései szempontjából, ezenfelül pedig az alapvető amerikai értékeket is tükrözi

– ismertette a tárca közleményét az MTI. A minisztérium kiemelte, hogy az országnak hosszan tartó hagyománya van a bevándorlók és a menekültek befogadásában.

A 125 ezres befogadási plafon a 2022-es pénzügyi évre vonatkozik, amely október 1-jével indul. Az áttelepítési program keretében a többi között az Afganisztánból kimenekített helyi segítőket fogadnák be.

Donald Trump volt amerikai republikánus elnök hivatali ideje alatt folyamatosan csökkentették a befogadási plafont, amelyet Barack Obama adminisztrációja idején 110 ezerre emeltek. A Trump-kormányzat már 2017-ben ötvenezer főben korlátozta a befogadható migránsok számát, 2018-ban évi 45 ezres kvótát állapított meg, amelyet először 30 ezerre, majd 15 ezerre csökkentettek.

Rovatok