Index Vakbarát Hírportál

Haitiak újabb ezrei tartanak az Egyesült Államok határára

2021. szeptember 22., szerda 19:51 | aznap frissítve

Mintegy 19 ezer, többségében haiti migráns rekedt Kolumbia és Panama határán, útban az Egyesült Államok felé – adta hírül a távirati iroda. 

Az Egyesült Államokba tartó rendszeres menekültáradat tavaly jelentősen csökkent a koronavírus-világjárvány miatti korlátozó intézkedések és a határok lezárása miatt. A határok megnyitása óta azonban a 45 ezer lakosú, kolumbiai Necoclí mezővárosba szüntelenül özönlenek a bevándorlók. Innen a panamai Darién tartomány veszélyes hegyvidéki dzsungelén átkelve haladnak át Panama szívébe, onnan pedig Mexikó, majd az Egyesült Államok déli határa.  

A többnapos átkelés során – amikor gyakran ivóvizük sincs – kígyókkal, vízmosásokkal, trópusi esőkkel és a kábítószer-kereskedelemben tevékenykedő bűnözőkkel is találkozhatnak a szinte áthatolhatatlan erdőségben – ecseteli az MTI.

A kolumbiai bevándorlási hivatal tájékoztatása szerint több mint 27 ezer különböző állampolgárságú bevándorló – többségében haiti – lépett be illegálisan a latin-amerikai országba. Idén több mint 70 ezer ember – közöttük 13 ezer gyermek – kelt át Darién régión, annyi, mint az előző öt év alatt összesen.

A katasztrófák és politikai bizonytalanság sújtotta Haitiből elindulók fő célja az Egyesült Államok. A jelenségről itt írtunk korábban. 

Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter szerdán gyors vizsgálatot rendelt el a mexikói-amerikai határon a határőrség által a határt illegálisan átlépő haitiak ellen alkalmazott „szükségtelen” erőszak ügyében.

Ezt az a helyzet indokolta, melyeken lovas határőrök ostorral és lasszóval üldözik az Egyesült Államokba illegálisan belépett embereket. Hírforrások szerint sok texasi politikus nem látta, hogy ezzel mi a baj. 

Rovatok