Index Vakbarát Hírportál

Puhul a lengyel álláspont, mégis engedélyezték az ellenzéki televíziót

2021. szeptember 23., csütörtök 17:14

Visszakozott a varsói törvényhozás a módosított lengyel médiatörvény érvényesítésétől, és meghosszabbította a TNV24 amerikai többségi tulajdonú hírtelevízió működési engedélyét. A hírtelevízió kérdése az egyik az augusztusi kormányválságot kirobbantó ügyek közül. 

A médiatörvény módosítási tervezetét, amely a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szól, a lengyel alsóház augusztusban szavazta meg. A tervezet értelmében az EGT országaiban bejegyzett cégek csak akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az EGT-n kívüli jogi személyeknek részesedése ezekben nem haladja meg  a 49 százalékot. Ezt többen a TVN24 ellen irányuló lépésként értelmezték.

A csatorna tényleges tulajdonosa ugyanis az amerikai Discovery társaság, bár a hírtévét formálisan a Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli, mely Hollandiában, az amszterdami Schiphol repülőtér területén, vagyis egy virtuális címen van bejegyezve.

A médiatörvény módosítását szeptember elején az ellenzéki többségű lengyel szenátus elutasította, most újból alsóházi megvitatásra vár.

A hírcsatorna működési engedélye a napokban járt volna le, így a megújítása a társadalmi és az uniós nyomással, valamint azzal lehet összefüggésben, hogy a jogszabály nem hatályos. 

Az Európai Bizottság, amely több jogállamiságot érintő ügyben is hadilábon áll Varsóval, csütörtökön pozitív fejleményként értékelte a varsói kormánnyal kritikus, független médiumról szóló hatósági döntést.

Rovatok