Index Vakbarát Hírportál

Indulhat az oligarchák listázása, megszavazta a törvényt az ukrán parlament

2021. szeptember 23., csütörtök 19:29

Az ukrán parlament nagy többséggel megszavazta az oligarchaellenes törvényt, a tervezetet 279 képviselő támogatta a jelenlévő 379 közül. Az Unian hírügynökség ismertetése szerint a Volodimir Zelenszkij államfő által előterjesztett törvényjavaslat csökkenteni hivatott azokat a nemzetbiztonsági kockázatokat, amelyek a jelentős gazdasági és politikai súllyal bíró személyek, az oligarchák túlzott befolyása miatt alakulnak ki.

A jogszabály értelmében az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács, az RNBO dönti el, hogy ki minősül oligarchának, és nyilvántartásba veszi őket. Az oligarchákká nyilvánított személyek nem finanszírozhatnak politikai pártokat, nem vehetnek részt privatizációs eljárásokban.

A gyanú szerint a törvény miatt követtek el merényletet Zelenszkij főtanácsadója ellen egy nappal korábban azért, hogy a támadás hátterében állók üzenjenek az elnöknek, és eltántorítsák a parlamentet a jogszabály elfogadásától.

Szerhij Sefir már azelőtt ismerte Zelenszkijt, hogy megválasztották elnöknek. Az államfőhöz hasonlóan tévés múltja van, társszerzője volt Zelenszkij showműsorainak, több filmnek és tévésorozatnak volt a producere.

Az oligarchák nyilvántartásba vételekor azt veszik figyelembe, hogy az illető részt vesz-e a politikai életben, befolyással bír-e a médiára, és tulajdonosa-e monopolhelyzetben lévő vállalatnak, a vagyona meghaladja-e a 85 millió dollárt (több mint 25 milliárd forintot). A jogszabály ezenkívül kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy vallják be oligarchákkal bonyolított ügyleteiket.

Megfigyelők szerint a törvényt oroszbarát vagy éppen az elnökkel nem túl jó viszonyt ápoló oligarchákra szabták, mint például a „Putyin komájaként” emlegetett Viktor Medvedcsukra, vagy éppen az elnök korábbi szövetségesére és támogatójára, Ukrajna egyik leggazdagabb üzletemberére, valamint Zelenszkij szórakoztató műsorainak platfomot nyújtó 1+1 csatorna tulajdonosára, Ihor Kolomojszkijra.

Az első olvasatban júliusban elfogadott törvényjavaslatot még az elnöknek is alá kell írnia, hogy jogerőre emelkedjen.

Rovatok