Index Vakbarát Hírportál

Nekiment Joe Bidennek az orosz kémfőnök

2021. szeptember 26., vasárnap 15:06

Az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője szerint Amerika már nem egyeduralkodó a világban, de ezt nem akarja elfogadni.

Az Egyesült Államok kudarcot vallott Afganisztánban, mert túlbecsülte a saját képességeit és saját társadalmi modelljét akarta ráerőltetni egy külföldi országra – fogalmazott Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője az orosz RT hírcsatornának. Közölte, a sietős csapatkivonás és a bábkormány menekülése „Amerika destruktív politikájának következménye”.

Az orosz kémfőnök szerint a felelősség az egész amerikai hírszerzési közösséget terheli, beleértve a CIA-t, a külügyminisztériumot és a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadóját.

Meggyőződésem, hogy az amerikai vezetés birtokában volt minden hírszerzési információnak arról, mi a helyzet a terepen és milyen következményekkel kell számolni. Egy dolgot nem vettek figyelembe: a saját képességeiket. Nem akartak szembenézni az igazsággal. Az igazság pedig az, hogy az Egyesült Államok már nem képes betölteni azt a globális hegemón szerepet, amit magára osztott

– magyarázta Szergej Nariskin.

Szombaton New Yorkban, ahol jelenleg az ENSZ 76. közgyűlése zajlik, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette: jelenleg nincs napirenden a tálibok nemzetközi elismerése.

Rovatok