Index Vakbarát Hírportál

A német fiatalok változást, az idősek állandóságot akarnak

2021. szeptember 27., hétfő 13:00

Beigazolódtak azok az előrejelzések, amelyek szerint Angela Merkel távozásával pártja rosszabbul fog szerepelni az idősek és a nők körében. A fiatalok elfordultak a hagyományos pártoktól. A vasárnapi német választás eredménye széles generációs szakadékot is mutat.

Az Euractiv arról számolt be, hogy a fiatalok elfordultak a kereszténydemokrata-konzervatív CDU/CSU szövetségtől, valamint a szociáldemokrata SPD-től, miközben a hatvan év felettiek voksai egészen más képet mutatnak.

A Europe Elects grafikája szerint a 30 év alattiak 22 százaléka a Zöldekre, 20 százaléka pedig a szabad demokratákra (FDP) szavazott, és csak 11 százalékuk választotta a CDU/CSU-t.

Ezzel szemben a 60 év felettiek hűségesek maradtak a hagyományos pártokhoz. Ebben a korcsoportban a CDU/CSU 34, az SPD pedig 35 százalékot szerzett, míg a Zöldek 9-et, az FDP pedig 8-at.

A német Die Welt elemzése szerint a CDU/CSU történelmi mélypontot jelentő eredményéhez hozzájárult az is, hogy sok idősebb szavazójuk elfordult tőlük. Ezt a Europe Elects grafikája is megmutatja: látszik, hogy az SPD 11 százalékkal többet, a CDU/CSU pedig 8 százalékkal kevesebb voksot kapott a 60 év felettiektől, mint a 2017-es választásokon.

Ahogyan arról korábban is írtunk, Angela Merkel kancellár visszavonulása már előrevetítette, hogy meg fog csappanni a CDU/CSU támogatottsága, korábban a politikus kimagaslóan jól szerepelt a nők, különösen az idősebb nők körében.

A Die Welt cikkéből kiderül, hogy a Forschungsgruppe Wahlen kutatása szerint a nők 27 százaléka voksolt az SPD-re, és 24 százaléka a CDU/CSU-ra. Ezzel szemben a 2017-es választásokon a nők 29,8 százaléka, míg a férfiak 23,5 százaléka szavazott a CDU-ra, a 6,3 százalékpontos különbség pedig nagyobb volt, mint bármely más párt esetében.

(Borítókép: Német választások plakátjai 2021. szeptember 12.-én. Fotó: Lutsenko Oleksandr / Shutterstock) 

Rovatok