Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz bocsánat az ukrán válaszban a magyar csapásra, már az oroszok is bekapcsolódtak

2021. szeptember 28., kedd 10:55 | aznap frissítve

Kijev álláspontja szerint Magyarország és a Gazprom orosz energiavállalat között hétfőn köttetett, 15 évre szóló megállapodás csapást jelent a magyar–ukrán kapcsolatokra nézve, amire sarkalatos választ fognak adni. Az elmúlt nap történéseiről az ukrán külügy – mint jelezték – szívesen meghallgatná a kijevi magyar nagykövetet, miután Szijjártó Péter is bekérette az ukrán nagykövetet. Közben Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával a gázszállítás ügyéről.

Magyarország a Gazprommal kötött megállapodással csapást mért a magyar–ukrán kapcsolatokra, amire Kijevnek sajnálat és részvét nélküli választ kell adnia − erről Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter beszélt egy helyi televíziónak adott interjújában, miután közleményben ítélte el a Magyarország és az orosz Gazprom nagyvállalat közötti szerződést.

„Van itt nekünk egy ország, Magyarország, amely az Európai Unió és a NATO tagja, emellett pedig különleges kapcsolatai vannak Oroszországgal, és csapást mért az ukrán–magyar kapcsolatokra, kizárva az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási sémából. Erre mi megfelelőképpen fogunk válaszolni, mert itt nem lehet semmilyen sajnálkozás és semmilyen együttérzés” − fogalmazott Dmitro Kuleba.

A tárcavezető szerint mindazonáltal az Ukrán–Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság tervezett ülését, amelyet a két külügyminiszter társelnökletével tartották volna meg szeptember 29–30-án, még az orosz–ukrán gázmegállapodás aláírása előtt mondták le.

Tudtuk, hogy odarepül (Budapestre) az orosz küldöttség, és aláírják a megállapodást. És ők, aláírva ezt a megállapodást, már tisztában voltak az álláspontunkkal. Ez nem csak politikai lépés lesz, ami a kétoldalú együttműködés legfőbb szervét jelentő bizottság ülésének lemondása

− vélekedett az ukrán külügyminiszter, aki elmondta: nem gondolja, hogy Magyarország az orosz politika prizmáján keresztül látja Ukrajnát.

Ők más játékot folytatnak, és ez a játék abban nyilvánul meg, hogy párhuzamosan érjenek el haladást a kapcsolatokban Ukrajnával és a kapcsolatokban Oroszországgal. De ez a játék nem folytatható örökké, előbb-utóbb konfliktusba torkollik

− mondta Dmitro Kuleba.

Az ukrán külügy is szívesen látja a kijevi magyar nagykövetet

Mint arról korábban beszámoltunk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddre bekérette az ukrán nagykövetet, ugyanis Magyarország Ukrajna reakcióját az ország szuverenitásának megsértéseként értékelte.

„Az ukrán külügyminisztérium hasonlóképpen meghívja a kijevi magyar nagykövetet, hogy közvetítse álláspontunkat az ügyben” − jelentette ki Oleg Nyikolajenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője, reagálva ezzel a magyar fél behívására.

A szóvivő elmondta, hogy Ukrajna álláspontja szerint az Ukrajnát megkerülő gázszállítás aláássa az állam nemzetbiztonságát és Európa energiabiztonságát. Emellett ez komoly csapás az ukrán−magyar kapcsolatokra.

Az ukrán fél döntő lépéseket tesz a nemzeti érdekek védelmében

− hangsúlyozta a külügyi szóvivő.

Dmitro Kuleba a helyi sajtónak úgy nyilatkozott az ügyben, hogy Magyarország ugyanolyan nyereséges szerződést tudott volna kötni Ukrajnával a gázszállításról, mint amilyet hétfőn a Gazprommal aláírt.

Én ellenzem, hogy ebben a helyzetben az érzelmek vezéreljenek minket. Nem tagadjuk meg Magyarország jogát arra, hogy megállapodást kössön a Gazprommal, de világosan látjuk, hogy ugyanilyen, gazdaságilag előnyös megállapodást köthettek volna, ha Ukrajnán keresztül valósul meg a gázszállítás

mondta az ukrán külügyminiszter.

Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával a gázszállítás ügyében

Miközben zajlik a vita Magyarország és Ukrajna között, Oroszország kijelentette, hogy kész folytatni a párbeszédet Ukrajnával a közvetlen orosz gázbeszerzéséről. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin sajtótitkára elmondta, hogy erről már régóta beszélnek, az orosz fél mindig is készen állt a vitára.

Peszkov elmondta, hogy az orosz–magyar gázszerződés célja nem az, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára, vagy bárkit büntessen. Szerinte a Magyarországgal kötött hosszú távú megállapodás nem sért senkit. A sajtótitkár hasonlóan nyilatkozott, mint Szijjártó Péter: Kijevnek nincs joga beleavatkozni a Magyarország és Oroszország között kötött kétoldalú megállapodásokba.

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok