Index Vakbarát Hírportál

130 ember haláláért felelnek a bíróság előtt az Iszlám Állam terroristái

2021. szeptember 28., kedd 19:45

A párizsi törvényszéken

megkezdődött kedden a 130 halálos áldozatot követelő, hat évvel ezelőtti merényletsorozat tanúinak meghallgatása. A túlélők, az áldozatok hozzátartozói és a szemtanúk közül 2200-an vesznek részt felperesként a tárgyaláson.

A monstre perben több mint 350-en kívánnak tanúvallomást tenni a 2015. november 13-i eseményekről.

Egy öngyilkos merénylő előttünk robbantotta fel magát. Emlékszem a robbanásra, a zajra, a szagra. Meg voltam döbbenve a kettészakadt emberi testtől, a szerteszét hulló emberi húsdaraboktól

– kezdte tanúvallomását

remegő hangon egy nyugdíjas csendőr, aki a támadás estéjén kollégáival járőrözött a stadion körül, ahol a Németország–Franciaország mérkőzést tartották. Mint mondta, h

arminchárom éves pályafutása alatt soha nem élt át ilyen eseményt, és a mai napig az akkori sokk hatása alatt áll.

Csendőrök, rendőrök, tűzoltók, mind kiképzett emberek vagyunk. Amikor riasztanak minket, az úton felkészülünk. De öngyilkos merénylő látványára nem kaptunk felkészítést

– idézte fel a történteket.

A terrortámadásban a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, egy ember halálát okozva. Párizs belvárosában közben egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba: ők hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert. Egy harmadik három fős dzsihadista csapat pedig behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol 90 embert öltek meg és csaknem hétszázat megsebesítettek.

A merényletsorozatot az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, amelynek egy Európában kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le négy hónappal később Brüsszelben, ahol 32-en vesztették életüket.

A következő hat hétben naponta 10-15 tanú vonul a párizsi pulpitusra, a várhatóan kilenc hónapig tartó eljárásban húsz vádlottnak kell felelnie a bíróság előtt, köztük van a merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélője, Salah Abdeslam is. Terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezetben elkövetett emberölés és emberölési kísérlet ellene a vád. Rajta kívül további 13-an ülnek a vádlottak padján, köztük feltételezett logisztikai szervezők, a terroristák szállítói és közvetítők. Hárman szabadlábon védekezhetnek, de valamennyiükre életfogytiglani szabadságvesztés szabható ki a vádpontok alapján.

A további hat gyanúsított, a terrortámadás kitervelői feltételezhetően már nincsenek életben, meghaltak az iszlamista harcokban Szíriában, vagy a nemzetközi koalíció erői célzott támadásokban megölték őket, de róluk is ítéletet mond a párizsi esküdtszék. A merényletsorozat kitervelőjeként azonosított belga állampolgárságú Oussama Atart, aki az Iszlám Állam egyik emírje volt, soha nem állították elő. Ellene terrorszervezet vezetése és bűnszövetkezetben végrehajtott emberölés a vád. Két fő segítője a dél-franciaországi Toulouse-ban katolikus családban felnőtt Fabien és Jean-Michel Clain volt. Az ő hangjuk hallható azon a felvételen, amelyen az Iszlám Állam jelentkezett a merényletsorozat végrehajtójaként.

(Borítókép: A párizsi Bataclan rendezvényterem közelében gyászolók 2015. november 27-én. Fotó: MTI / EPA / Julien Warnand)

Rovatok