Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság azt kéri, hogy a tagállamok fogadják el a migrációs csomagot

2021. szeptember 29., szerda 17:02

Az Európai Bizottság kedden a tavaly szeptemberben bemutatott migrációs csomagjavaslatát kiegészítve új elemeket vázolt fel, valamint nyomatékosan arra kérte a tagállamokat, hogy fogadják el a csomagot ~ írja az MTI. 

A bizottsági csomagba beépítették az embercsempészet elleni megújított európai uniós cselekvési tervet, valamint az illegális bevándorlók  munkáltatóival szembeni szankciókról szóló kezdeményezést is. Az előbbivel kapcsolatban Ylva Johannson belügyekért felelős uniós biztos elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint az illegális bevándorlók mintegy 95 százaléka emberkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetek segítségével jutott el az EU-ba. A kezdeményezés keretében a bizottság a Fehéroroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodás részleges felfüggesztését szorgalmazza, amely főként az Aljakszandr Lukasenka vezette kormányzat hivatalnokait érintené.

Másrészt a javaslat arra is reagál,  hogy az állami szereplők a szabályozatlan migrációt eszközként használják. Az illegális bevándorlók munkáltatóival szembeni szankciókról szóló kezdeményezés uniós jogi keretet javasol a szabálytalan foglalkoztatás megelőzéséhez. Johansson azt mondta, hogy brüsszeli adatok szerint

az európai munkapiac 17 százalékát az ilyenfajta munkaerő alkalmazása teszi ki,

ami amellett, hogy nem biztosítja a bevándorlók szociális jogait és kizsákmányoláshoz vezet, jelentősen ösztönzi az illegális bevándorlást.

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG NYOMATÉKOSAN FELKÉRTE AZ UNIÓS TAGÁLLAMOKAT AZ ÚJ MIGRÁCIÓS CSOMAG ELFOGADÁSRA.

Ezt azzal indokolták, hogy „a paktum javaslatai nagymértékben segíthetnek a tagállamoknak megoldást találni a jelenleg felmerülő számos problémára”.

A legfrissebb adatok megerősítik, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly csökkent az illegális bevándorlók száma, azonban ez a visszaesés átmeneti volt. A törvénytelen határátlépések száma idén újra növekedett, különösen a Földközi-tenger középső és nyugati térségéből, illetve a keleti határok felől (Fehéroroszországból) érkező illegális bevándorlók esetében.

Az EU azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rezsimje szállít szándékosan bevándorlókat az uniós határokhoz , megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedések miatt, melyből anyagi nyereségre is szert tesz.

Rovatok