Index Vakbarát Hírportál

Az EU szerint Lukasenka embereket használ fegyverként az unió ellen

2021. augusztus 25., szerda 21:50

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök embereket használ a támadás eszközeként az Európai Unió ellen – jelentette ki Ylvan Johansson uniós belügyi biztos. 

Johansson arra utalt, hogy Litvánia és Lengyelország vádjai szerint Minszk szervezetten küld migránsokat az unió határára. Ennek az az alapja, hogy Minszk felrúgta az EU-val kötött bevándorlás elleni szerződést, miután az unió szankciókat vezetett be a Ryanair-járat eltérítése miatt, hogy a belarusz hatóságok elfogjanak egy belarusz disszidenst

Az állítólagosan belorusz államilag irányított migráció kivédésére Litvánia egy 550 kilométeres határkerítés építésébe kezdett, „az unió védelme érdekében” pedig Lengyelország is bejelentette, hogy két és fél méter magas kerítést épít Belarusszal közös határára.

Miközben az uniós belügyi biztos azért bírálja Minszket, hogy dehumanizálva a menekülteket és migránsokat, tárgyként használja fel őket „az EU elleni támadáshoz”, két hete vesztegel mintegy 50 ember étlen-szomjan a Lengyelország és Belarusz közötti senki földjén. Az iraki, szíriai és afganisztáni menedékkérőket egyik oldalon belarusz katonák, a másik oldalon a lengyel hatóságok állják útját a menedékkérőknek. 

A lengyel és litván határépítés indokolható abból a szempontból, hogy Lengyelországba csak augusztusban 2000 ember lépett be illegálisan. Az más kérdés, hogy a Jog és Igazság (PiS) lengyel kormánypárt jól járhat az üggyel, politikai tőkét kovácsolva abból, hogy keményen lépnek fel az illegális bevándorlással, amit a senki földjén rekedt háromtucatnyi emberrel való „keménykedéssel” mutatnak meg. Már csak azért is jól jöhet a PiS-nek a kialakult helyzet, mert éppen szétesett a kormánykoalíció

Rovatok