Index Vakbarát Hírportál

Egyre több ország szünteti meg a légi összeköttetést Minszkkel

2021. május 25., kedd 12:51

A brit és francia repülési tilalom miatt október végéig kényszerült törölni londoni és párizsi járatait a Belavia belarusz légitársaság − adta hírül az MTI. Eközben kedden Lengyelország, Litvánia és Ukrajna is bejelentette, hogy megszünteti a légi összeköttetést Minszkkel, illetve megtiltja a belarusz légtér használatát a Ryanair járatával történt két nappal ezelőtti incidens miatt.

A Belavia azután közölte a londoni és párizsi járatainak törlését, hogy a brit kormány felfüggesztette a Belavia nagy-britanniai működési engedélyét, és intézkedett arról is, hogy a brit légitársaságok ne használják Belarusz légterét, illetve hasonló intézkedéseket hozott az Air France francia légitársaság is.

Lengyelország felfüggesztette minszki járatait, és alternatív útvonalakat jelöltek meg az eddig a belarusz légtérben közlekedő gépek számára. Az ugyancsak uniós tagország Litvánia is bejelentette, hogy megtiltotta azoknak a repülőgépeknek a fogadását és indítását, amelyek áthaladnának a belarusz légtéren. Ukrajna szerdától állítja le a légi forgalmat Belarusszal.

Az Európai Unió hétfői csúcstalálkozóján született az a döntés, hogy a szervezet megtiltja a belarusz légitársaságok járatainak az uniós repülőterek, valamint a társaság repülőgépeinek az Európai Unió területe feletti légtér használatát. Az unió egyben azt ajánlotta az európai fuvarozóknak, hogy gépeik ne használják a fehérorosz légteret.

Vasárnap a belarusz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az akcióban Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét, Sofia Sapegát őrizetbe vették.

Rovatok