Index Vakbarát Hírportál

Az EU szankciókat vezetett be, Joe Biden elítélte a minszki gépeltérítést

2021. május 25., kedd 07:39

A már meglévő szankciók mellett újabb büntetőintézkedéseket, köztük gazdasági jellegűeket vezetnek be Belarusszal szemben az Európai Tanács tagjai közös megállapodásukban − adta hírül az MTI. Szankciókkal sújtanak több belarusz tisztségviselőt is, amiért a minszki hatóságok vasárnap leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát.

Az akcióban őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét, Sofia Sapegát. Az uniós vezetők azonnali szabadon bocsátásukat kezdeményezték.

Az uniós tagállamok vezetői egyben felszólították az európai légitársaságokat, hogy járataik kerüljék el Belarusz légterét, és felkérték a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy indítson vizsgálatot az ügyben.

A továbbiakban számítani lehet arra is, hogy az Európai Tanács olyan intézkedést fogad el, amely az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárását fogja eredményezni a belarusz légitársaságok járatai előtt.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kijelentette: az Európai Unió nem tűri, hogy „orosz rulettet játsszanak” ártatlan polgárok életével. Szerinte elfogadhatatlan, ami vasárnap történt, a Ryanair légitársaság járatának minszki földre kényszerítése.

Időközben egy videó is felkerült a világhálóra az őrizetbe vett fehérorosz újságíróról, aki a felvételen elismeri, hogy részt vett a tavalyi zavargások szervezésébenPrataszevics hívei azonban azt állítják, hogy a vallomást kikényszerítették az újságíróból.

A videofelvételen a 26 éves Prataszevics azt mondta, hogy jó egészségi állapotban van, nincsenek szívproblémái. A felvételen arról is beszélt, hogy jelenleg egy minszki fogdában van előzetes letartóztatásban, ahol „a lehető legkorrektebben és a törvényeknek megfelelően” bánnak vele. Mint mondta, a továbbiakban is együttműködik majd a nyomozásban, és beismerő vallomást fog tenni a minszki tömeges zavargások szervezéséről.

A hétfőn kezdődő brüsszeli EU-csúcs első napirendi pontja volt a Ryanair ír légitársaság járatának minszki földre kényszerítése. A találkozón központi szerepet kap a járvány okozta helyzet áttekintése, az EU és Oroszország közötti kapcsolatok, valamint a klímaváltozás kérdése is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-csúcs első munkanapját záró sajtótájékoztatón azt mondta: a Ryanair légitársaság járatának eltérítése támadást jelent az európai szuverenitás, a demokrácia és a szólásszabadság ellen, ebben minden uniós tagállami vezető egyöntetűen egyetértett. Kiemelte, hogy ez a felháborító cselekedet erős válaszokat kíván meg, ezért a tagállami vezetők megegyeztek, hogy kibővítik az uniós szankciólistát az incidensben részes személyekkel, és korlátozási intézkedéseket szorgalmaznak olyan entitások ellen, amelyek a belarusz rezsimet finanszírozzák.

Az ügyben megszólalt az amerikai elnök is, aki hétfőn „a nemzetközi jogi normák nyílt megsértésének” és „gyalázatos incidensnek” nevezte Fehéroroszország akcióját. Joe Biden felháborítónak minősítette azt a videofelvételt, amelyet a fehérorosz hatóságok a Ryanair gép kényszerleszállása után Minszkben letartóztatott Raman Prataszevicsről készítettek. Az elnök leszögezte:

Az Egyesült Államok csatlakozik a világ számos országának felhívásához, hogy engedjék őt szabadon, ahogy azt a több száz politikai foglyot is, akit jogsértően vett őrizetbe a Lukasenka-rezsim.

A Fehér Ház külön közleményben tudatta, hogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn beszélt Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel, és ígéretet tett arra, hogy

az Egyesült Államok az EU-val és más szövetségesekkel összehangolva felelősségre fogja vonni a Lukasenka rezsimet.

Közben az amerikai kongresszus két tagja, Dick Durbin illinois-i demokrata és Marco Rubio floridai republikánus szenátor közös közleményben sürgette a Biden-kormányt, hogy tiltsa meg az amerikai légitársaságoknak a fehérorosz légtérbe való belépést.

Rovatok