Index Vakbarát Hírportál

A CDU-val alakítanának kormányt a német szabaddemokraták

2021. október 3., vasárnap 18:39

Christian Lindner, a német Szabaddemokraták (FDP) vezetője azt mondta: készen állnak arra, hogy tárgyaljanak a kereszténydemokratákkal (CDU) egy új kormánykoalíciós megalakításáról.

Az FDP egy gyors kormányalakítást szeretne végrehajtani december közepéig

– mondta Lindner a Bildnek. A politikus kifejtette: több mindenben értenek egyet a kereszténydemokratákkal, mint a választáson első helyet megszerző szociáldemokratákkal (SPD), ugyanakkor szeretnék azt látni tőlük, hogy aktívan kormányalakításra törekszenek.

A politikus ezzel arra utalt, hogy a kereszténydemokraták egyelőre kivárnak, vélhetően arra számítva, hogy SPD koalíciós tárgyalásai kudarcba fulladnak majd, és ezután kedvező helyzetből kezdhetik meg a saját tárgyalásaikat. Lindner kijelentette:

Készek vagyunk tárgyalni a [Kereszténydemokrata] Unióval, és ugyanerre számítunk az ő részükről.

A Szabaddemokratáknak egyébként a szintén koalícióesélyes Zöldekkel is meggyűlhet a bajuk. Előbbiek ugyanis csökkentenék az adók, míg a Zöldek növelnék őket, és elsősorban a gazdagokat adóztatnák meg. Lindner elismerte, hogy valóban vannak nézeteltérésik, viszont közös bennük, hogy változtatni szeretnének a jelenlegi német politikán, és hogy a szavazótáboruk jelentős részben fiatalokból áll.

Rovatok