Index Vakbarát Hírportál

A zöldeket és a liberálisokat választották a német fiatalok

2021. október 2., szombat 18:46

A hagyományos nagypártok már nem fogják meg a német fiatalokat. Az elsőválasztók körében a Zöldek és a liberális FDP vitte a prímet, a két csoportnak azonban eltérő prioritásai vannak.

„A német fiatalok a változásra szavaztak, de mit jelent ez valójában?” – vetette fel a Deutsche Welle a szombati cikkében, amely azzal foglalkozik, hogy a múlt vasárnapi német parlamenti választásokon az elsőválasztók körében a liberális, piacpárti FDP és a Zöldek voltak a legnépszerűbbek.

A portál megjegyezte, hogy elemzők az FDP-t és a Zöldeket tartják a következő koalíció királycsinálóinak, és mindkét párt széles körű támogatásnak örvendhet a fiatalok részéről. A Zöldek sikere a Deutsche Welle szerint nem meglepő, hiszen egy sor felmérés kimutatta már, hogy a fiatalok számára a legfontosabb kérdés a klímaváltozás.

Kiemelkedően jól szerepelt az FDP is: a liberális párt a második legnépszerűbb a 24 év alattiak közt a Zöldek után, az elsőválasztók között pedig szoros eredmény született, az FDP 24 százalékot szerzett, míg az egész társadalomban csak 11,5 százalékot.

A portálnak nyilatkozó fiatal választók a liberálisok nyugdíjreformra vonatkozó tervét emelték ki, valamint azt, hogy az FDP aktívan jelen van a közösségi médiában, és progresszívek az olyan, fiatalok számára fontos ügyekben, mint az LMBTQ.

Norbert Schäuble szociológus szerint a két pártra szavazó fiatalok ugyanúgy aggódnak a jövőjük miatt, csak eltérő megoldásokat támogatnak.

A Zöldekre szavazók a klímaváltozásra és a fenntarthatóságra összpontosítanak, míg az FDP-t választók inkább a digitális innovációkra és technológiákra, a személyes felelősségvállalásra, illetve a szabadságra. A cikkből kiderül az is, hogy a Zöldekre szavazó tábor az FDP-seket neoliberálisnak tartja, akik szerint viszont a Zöldek túl sok szabályozást és korlátozást vezetnének be.

Korábban megírtuk, hogy a Europe Elects összesítéseiből látszik, a német fiatalok változást, az idősek állandóságot akarnak. Arról is cikkeztünk, hogy Angela Merkel kancellár visszavonulása már előrevetítette: meg fog csappanni a CDU/CSU támogatottsága, korábban a politikus kimagaslóan jól szerepelt a nők, különösen az idősebb nők körében.

Rovatok