Index Vakbarát Hírportál

A CNN a törött csontokról és a kivert fogakról kérdezte Lukasenkát

2021. október 3., vasárnap 07:48 | aznap frissítve

Ezreket kínoznak börtönökben Belaruszban, miután az Aljakszandr Lukasenka-féle rezsim brutálisan leverte az elcsalt elnökválasztás utáni tömegtüntetéseket és ellenállási mozgalmat. Az államfő vélhetőleg azért, hogy szépítse a róla kialakult képet a Nyugaton, interjút adott a CNN-nek, ahol szembesítették az emberi jogok tiprásával.

Bocsánatot kérne-e a belarusz néptől azért a bánásmódért, amit a maga kezei által szenvedtek el – tette fel a kérdést az amerikai műsorszóró riportere. 

Nincs miért bocsánatot kérnem

– szögezte le a 1994 óta regnáló elnök, hozzátéve, hogy ha volna is ilyen szándéka, azt a belorusz állami médiában tenné, nem a CNN-en. 

A CNN riportere a Human Rights Watch és az Amnesty International jogvédő szervezeteket idézve felemlegette a különböző kínzásokról szóló jelentéseket: törött csontok, égési nyomok, kivert fogak, verés megalázó helyzetekben. Utóbbi szervezet szerint a börtönök kínzókamrákká váltak a poszt-szovjet országban.

Nincs egyetlen olyan létesítményünk sem, mint a guantanamói fogolytábor, vagy azok a bázisok, melyek az Egyesült Államok és az Ön országa hozott létre Kelet-Európában ... Fogvatartási központjainkban azok vannak, akik ellen eljárás folyik, ami semmivel sem rosszabb, mint Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Ezt garantálom

– válaszolta a Lukasenka. 

A belarusz ellenzéki vezetőkről sem volt egyetértés. Míg a CNN hangsúlyozta, hogy márpedig az elnökválasztás valódi győztese, Szvjatlana Cihanouszkaja el kényszerült menekülni az országból, aki pedig maradt, azt 10-15 évre leültették, a belarusz elnök szerint ők nem ellenzékiek, hanem külföldről finanszírozott forradalmárok. 

Az amerikai műsorszóró riportere rákérdezett a Litvánia és Lengyelország által megfogalmazott vádakra, melyek szerint Minszk az uniós szankciók miatti bosszúként tudatosan tereli a migránsokat az Európai Unió határára, hozzájárulva a migrációs válság fokozásához. 

Őrültnek tart? (...) Minden amit mondott álhír és a fantázia szüleménye

– reagálta le Lukasenka a vádakat. 

Rovatok