Index Vakbarát Hírportál

SMS-ekkel bombázza a migránsokat Lengyelország

2021. szeptember 30., csütörtök 16:40

A lengyel határt hermetikusan lezártuk. A belarusz hatóságok átvertek benneteket. Menj vissza Minszkbe!

– olvasható az angol nyelvű üzenetekben, melyekből több tízezret küldött Varsó a lengyel-belorusz határra, ahol meredeken megugrott a Lengyelországba illegálisan belépők száma. Van, ahol migránsok tucatjai néznek farkasszemet egyik oldalon a lengyel határőrökkel, akik nem engedik be őket az országba, a másik oldalon pedig a belarusz fegyveresekkel, akik pedig nem engedik őket vissza. 

Brüsszelben úgy látják: Minszk azzal próbál nyomást gyakorolni az Európai Unióra, hogy tudatosan tereli a Közel-Keletről és Afganisztánból érkező menekülteket a schengeni határra. 

Mivel azonban megállíthatatlanul érkeznek a menedékkérők a lengyel határra, Varsó az ott észlelt telefonokra ezrével küldi az SMS-eket. Csak kedden mintegy 31 ezret. 

Az üzenetekben hiperhivatkozás is található egy olyan oldalra, amely angol, francia, arab, orosz és lengyel nyelven arra figyelmezteti a migránsokat, hogy az illegális határátlépés „börtönbüntetést vonhat maga után” – írja a Szabad Európa

A romló időjárási körülmények életveszélyesek lehetnek. Minden kísérlet arra, hogy elrejtőzzenek és a szabadban aludjanak, tragikusan végződhet

– olvasható az oldalon. Az unió és Belarusz határán hat ember vesztette életét a héten.

Lengyelország több ezer katonát telepített a határra az elmúlt hetekben, szögesdrót kerítést épít és rendkívüli állapotot vezetett be, eltiltotta az újságírókat és a civil szervezeteket a teljes, négyszáz kilométer hosszú határtól.

Rovatok