Index Vakbarát Hírportál

Peking megmutatta, ki az úr; taktikai bombázókat küldött Tajvanhoz

2021. október 4., hétfő 16:50

Fokozódni látszik a kínai nyomásgyakorlás Tajvanon: pénteken rekordszámú harcászati repülő repült be a népköztársaság irányából a sziget légvédelmi azonosítózónájába. Ezt a rekordot hétfőn megdöntötte, hírügynökségek beszámolója szerint 52 harci repülővel mutatta meg Peking, ki az úr katonailag a térségben. 

A repülők között 34 J–16-os vadászbombázó és 12, atomtöltet hordozására alkalmas taktikai bombázó volt – közölte a tajvani védelmi tárca. 

Ezzel Peking az üzenhette, hogy ha kell, pillanatok alatt csapást mér a tajvani katonai bázisokra. 

Szakértők szerint az erőfitogtatás azonban nem fog háborúhoz vezetni, Kína inkább emlékezteti Tajvant, hogy meddig mehet el külpolitikájában.

A pekingi vezetés az egy Kína elve szerint saját területének és elválaszthatatlan részének tekinti Tajvant, és az utóbbi időben diplomáciai és gazdasági nyomást gyakorolt más országokra, légitársaságokra és külföldi vállalatokra, hogy a szigetre ennek megfelelően utaljanak. John Cena amerikai színész például egy interjúban véletlenül országnak nevezte Tajvant, amiért videóban esdekelt kínai rajongói megbocsátásáért. 

Rovatok