Index Vakbarát Hírportál

Terrorizmussal vádolnak három embert Dániában

2021. október 5., kedd 18:17

Vádat emeltek Dániában terrorizmus gyanújával két férfi és egy nő ellen - írja az MTI. A dán ügyészség szerint a három vádlott bombakészítéshez szükséges vegyszereket szerzett be és

a házi készítésű pokolgépeket Dániában, vagy külföldön tervezett merényletekhez akarták felhasználni.

Lise-Lotte Nilas illetékes dán ügyész kiemelte: a 22 és 23 éves férfiak őrizetbe vétele meghiúsította a terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó terveiket. A velük közösen elfogott 39 éves nővel szemben terrorizmus finanszírozása miatt emeltek vádat. A gyanú szerint ezen felül az Iszlám Állam dzsihadista szervezet híveinek segített az internetes kapcsolattartásban, illetve a közösségi hálózatokban használatos felhasználói fiókok létesítésében. Az ügyet novemberben fogja tárgyalni egy koppenhágai bíróság.

A vádlottakat egyébként 2019 decemberében fogták el, amikor összesen 20 embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanúja miatt Dániában.

Azóta már több hasonló eset is volt: idén februárban tizenhárom embert csuktak le, akik a gyanú szerint egy merényletet készítettek elő, áprilisban pedig hat olyan embert fogtak el, akik közül ketten korábban harcoltak is az Iszlám Államért.

Rovatok