Index Vakbarát Hírportál

Pörög a német koalíciós póker

2021. október 5., kedd 17:59

Intenzív tárgyalást folytattak a Zöldek a kereszténydemokratákkal, a klímáról igen, a migrációról viszont nem értenek egyet.

A Zöldek és a kereszténydemokrata CDU/CSU pártszövetség folytatott kedden délelőtt koalíciós tárgyalásokat. A szeptember 26-i németországi parlamenti választásokat a szociáldemokrata SPD nyerte meg szűk előnnyel, elemzők azonban a Zöldeket és a liberális, piacpárti FDP-t tekintik királycsinálónak, nélkülük ugyanis valószínűtlen a koalíció létrejötte. Amennyiben sikerül megállapodnia leendő partnereivel, a második helyre szorult CDU/CSU-nak is van lehetősége kormányt alakítani.

Kora délutáni sajtótájékoztatójukon a Zöldek társelnökei, Annalena Baerbock és Robert Habeck, Armin Laschet CDU-elnök és Markus Söder, a bajor CSU elnöke egyaránt nagyon „koncentráltnak” nevezték a megbeszélésüket – derül ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósításából.

Armin Laschet jó eszmecseréről beszélt, és úgy fogalmazott, hogy együttműködésüknek széles támogatottsága van a társadalomban. Baerbock szerint vannak nyilvánvaló véleménykülönbségek köztük, például arról, hogyan kellene modernizálni az országot.

Markus Söder nyitottságát fejezte ki a tárgyalások folytatása iránt. Megjegyezte, hasonlóan látják a klíma kérdését, ám eltérően a migrációét, de kellő jó szándékkal nagy esély van arra, hogy folytatni tudják az egyeztetést. Robert Habeck arról is beszélt, hogy pártja egyeztet az FDP-vel, és utána döntenek a továbbiakról.

A Die Zeit arról írt, hogy valószínűleg Hendrik Wüst tartományi közlekedési miniszter követheti Armin Laschetet Északrajna-Vesztfália miniszterelnöki székében, miután a politikus az országos politikára vált.

A napokban írtunk az arról az Indexen, hogy hol aggódva, hol reménykedve figyelik a német koalíciós tárgyalásokat az európai fővárosokban. A Kiss J. László Németország-szakértővel készült cikkünket ITT olvashatja a német pártok egyezkedéséről.

Rovatok