Index Vakbarát Hírportál

Magyarországra jön a dél-koreai elnök

2021. október 6., szerda 17:35

Húsz év után ismét Magyarországra látogat a dél-koreai elnök, Mun Dzsein. A látogatás alatt a két ország várhatóan megállapodást köt a kapcsolat stratégiai szintre emeléséről – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban.

A tárca szerint dél-koreai kollégájával, Csung Jui Jonggal folytatott tárgyalását követően Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a novemberi államfői látogatáson egészségügyi, kulturális és diplomáciai képzési megállapodások is létrejönnek majd. Hozzátette, hogy Magyarország az első öt olyan ország között lesz, amellyel Dél-Korea stratégiai partnerségi egyezményt köt.

Hangsúlyozta: a távol-keleti állam vállalatai alkotják a negyedik legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, és a valaha volt legjelentősebb zöldmezős beruházást is ezek egyike hozta idén az országba.

Nagyrészt a koreai cégek beruházásainak köszönhetően mára Magyarország a forradalmian megújuló autóipar egyik európai fellegvárává vált

– fogalmazott. Rámutatott, hogy ennek nyomán jelenleg Magyarország az ötödik helyen áll az elektromos járművekhez szükséges akkumulátorok exportőreinek rangsorában.

Szijjártó Péter emellett találkozott Han Ku Yeo koreai kereskedelmi miniszterrel is, miután kiemelte: a kormány jelenleg tizennégy nagy dél-koreai vállalattal tárgyal további magyarországi beruházásokról. Míg az elmúlt hat évben harmincegy dél-koreai beruházáshoz adott a kabinet támogatást – számolt be az MTI.

Rovatok