Index Vakbarát Hírportál

Százéves náci toronyőr pere kezdődik Németországban

2021. október 7., csütörtök 13:50

Csütörtökön megkezdődik annak a 100 éves férfinak a pere, aki a sachsenhauseni koncentrációs táborban teljesített szolgálatot – írja a Reuters. A férfi az SS tagja volt, most azzal vádolják, hogy 3518 ember megölésében segédkezett.

1942 és 1945 közt állt őrt a koncentrációs tábor egyik tornyában, de a gyanú szerint emellett azonban segédkezett a szovjet hadifoglyok és zsidók kivégzésében is. 

A hatóságok továbbra sem nevezték meg az illetőt saját érdekében. 

Bár annyit a sajtóban már tudni vélnek róla, hogy Josef S. néven fut az illető. A korára való tekintettel minden meghallgatás időtartama két és fél órára lesz maximalizálva. 

Az utóbbi években rendre állították bíróság elé azokat a ma már idős embereket, akik a második világháború idején szerepet vállalhattak a népirtásban. A múlt hétre egy 96 éves nőt is beidéztek, aki a tárgyalás napján megpróbált  elmenekülni. Délelőtt 10-kor kellett volna a bíróság elé állnia, de nem volt sehol, a hatóságok az idősotthonban sem találták, ahol él. Végül délután 2-kor egy hamburgi sugárúton fogták el, miután elfogatóparancsot adtak ki ellene. 

A fenti két esetet mellett úgy tudni, hogy legalább további 15 esetben vizsgálódnak a német hatóságok, de ezeknél még nem történt meg a vádemelés. 

A sachsenhauseni tábor 1936-ban nyitották meg, egyike volt az első koncentrációs táboroknak. Egy ideig itt képezték ki a többi tábor  – például Auschwitz és Treblinka – őreit is. A táborban a zsidók és szovjet hadifoglyok mellett a táborban holland ellenállókat, valamint a náci rendszer által ellenségnek kikiáltott német állampolgárokat is kivégeztek. 

Rovatok