Index Vakbarát Hírportál

Pegasusszal kémkedett a volt felesége után a dúsgazdag sejk

2021. október 7., csütörtök 08:29

Egy brit bíróság megállapította, hogy Dubaj uralkodója, Mohamed al-Maktum a Pegasus nevű kémszoftverrel kémkedett volt felesége, Haja Bint al-Husszein hercegnő után. Ennek a gyanúja már júliusban felmerült, a részletes adatokat azonban csak most közölték.

A brit hatóságok szerint az akció minden bizonnyal Mohamed al-Maktum jóváhagyásával történt meg, azt a „szolgái vagy ügynökei hajtották végre a Dubaji Emírség és az Egyesült Arab Emirátusok részéről”. Közlésük szerint nemcsak Haja hercegnő, hanem az ügyvédei, az asszisztense és a biztonsági emberei után is kémkedett a dubaji sejk. A sejk ezzel nem csupán visszaélt a hatalmával, és nemzetközi előírásokat sértett meg, de az Egyesült Királyság törvényeit is megszegte, mivel a hercegnő már hosszú ideje ott él. 

A britek becslése szerint a hackereknek jelentős mennyiségű, mintegy 265 megabájtnak megfelelő adatot sikerült megszerezniük a hercegnő telefonjáról. 

Haja hercegnő ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a kémkedés nyilvánosságra kerülése után úgy érzi magát, mintha „vadásznának” rá.

Mohamed al-Maktum tagadta, hogy ő rendelte volna el a volt felesége telefonjának feltörését. Állítása szerint a brit hatóságok által feltárt bizonyítékok nem hozhatóak közvetlenül összefüggésbe az ő személyével, és igazságtalanul vádolják őt kémkedéssel.

Tony Blair felesége fújt riadót

Haja hercegnő figyelmét Cherie Blair, Tony Blair volt brit kormányfő felesége hívta fel arra először, hogy feltörhették a telefonját. Cherie Blair ugyanis jelenleg az izraeli NSO emberi jogi ügyekben felelős tanácsadójaként dolgozik. 

A volt kormányfő felesége tavaly augusztusban értesült először az NSO egyik alkalmazottjától arról, hogy a hercegnőt és közeli munkatársait is lehallgathatták a Pegasusszal, és ezáltal „visszaélhettek” a kémszoftverrel.

A telefont akkor törték fel, amikor a sejknek és a hercegnőnek még jogi ügyei voltak egymással szemben a válásuk, illetve a közös gyermekeik felügyelete miatt. A hercegnő jogi képviselői azt mondták, hogy Haja 2019 áprilisa óta félti saját és gyermekei biztonságát. Állítólag a sejk egy alkalommal már megpróbált megvásárolni egy ingatlant a hercegnő mostani otthonának közelében is.

Az NSO szerződést bontott

Az NSO azóta felbontotta az Egyesült Arab Emírségekkel kötött szerződését amiatt, hogy nem megfelelően használták a szoftvert. Ezt az izraeli cég jelentette be, miután nyilvánosságra hozták a brit bíróságon született döntést. „Ha felmerül annak a gyanúja, hogy nem megfelelően használják a programot, az NSO kivizsgálja az esetet, figyelmeztet, és szükség esetén felbontja a szerződést” – írták a közleményben, amelyben azt is közölték, hogy egy összesen 300 millió dollárnyi értékű szerződést bontottak fel. 

Rovatok