Index Vakbarát Hírportál

A fogva tartott dubaji hercegnő telefonját is lehallgathatta a Pegasus

2021. július 23., péntek 06:15

Latifa al-Maktum dubaji hercegnőt is a Pegasus kémszoftver segítségével hallgathatták le. A hercegnő még 2018-ban próbált megszökni apja, Mohamed bin Rashid al-Maktum dubaji sejk elől – írja a Guardian. A brit lap értesülései szerint a dubaji sejk sikeres szökést végrehajtó feleségét, Haja Bint al-Husszeint is lehallgathatta.

Latifa hercegnő 2018-ban másodjára próbált meg megszökni apja elől. Az első kísérlet még 2002-ben volt. A hercegnő egy kiszivárgott videófelvételen korábban azt is elárulta, hogy az országot 2000 óta nem hagyhatta el, minden pillanatban megfigyelik, autót sem vezethet. Dubajon túl sofőrrel kénytelen utazni, továbbá kijárási tilalom vonatkozik rá, és útlevelet sem kaphat.

2018-as szökését hét évig készítette elő. Dubajt egy finn barátnőjével együtt hagyta el. A kirendelt sofőr abban a hitben volt, hogy a hercegnő csak azért találkozik a barátnőjével egy belvárosi kávézóban, hogy együtt reggelizzenek. 

A hercegnőt és barátnőjét végül egy korábbi francia kém juttatta el egy jachtig, amivel egy korábbi francia kém segítségével jutottak ki az India-óceánra. A hercegnő után hajtóvadászat indult. A Guardian értesülése szerint a belvárosi kávézóban hagyott telefonjának száma felkerült arra a nemrég kiszivárgott listára, amelyen feltételezések szerint a Pegasus kémszoftver célpontjai szerepelnek.

Miután Latifa hercegnő és barátnője megszöktek Dubajból, a hercegnő közeli barátai is megjelentek a Pegasus-listán. A nemzetközi oknyomozó újságírócsapat nem fért hozzá a hercegnő barátainak telefonjaihoz, így nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a kémszoftverrel tényleg feltörték-e telefonjaikat.

A Pegasus elnevezésű kémprogrammal távolról, észrevétlenül lehet behatolni a kiválasztott iPhone-okba vagy Androidon futó eszközökbe egy olyan kiskapun keresztül, amelyről a gyártók és a mobiltelefonok szoftvereinek a fejlesztői sem tudnak.  A kémprogram fejlesztője korábban vitatta a megfigyelésről szóló értesülések helytállóságát.

Rovatok