Index Vakbarát Hírportál

Elképzelhető, hogy megmarad posztján a szlovákiai magyar rendőrfőkapitány

2021. október 7., csütörtök 07:11

Roman Mikulec belügyminiszter elképzelhetőnek tartja, hogy hosszútávon is megtartja a posztján Hamran István ideiglenes rendőrfőkapitányt, akit szeptemberben neveztek ki a tisztségre.

A belügyminiszter a szlovák Központi Válságstáb ülése után beszélt Hamranról szerdán és azt mondta, hogy jól tudnak közösen dolgozni vele. Mindemellett azonban Mikulec azt sem zárta ki, hogy más nevek is felmerülnek majd a tisztség betöltését illetően.

A kérdésben az is szerepet játszhat, hogy a rendőrfőnök és az Ellenőrzési Szolgálat vezetőjének kiválasztásával kapcsolatban a szlovák parlament egy módosító javaslatot tárgyal jelenleg, amely a törvényhozás következő ülésén is napirendre kerül.  A belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt mondta: üdvözölne, ha  indoklás nélkül hívhatná vissza a vezető állami tisztviselőket.

Ez a lehetőség 2019-ig is törvénybe volt iktatva, ekkor azonban az előző koalíció módosította a jogszabályt. Ez vezetett sok mai problémához– mondta, hozzátéve, néhányan ennek köszönhetően „bebetonozták" a pozíciójukat, annak ellenére, hogy valójában a kétes ügyeik miatt már nem lenne szabad betölteniük azt. 

Rovatok