Index Vakbarát Hírportál

Kisebbségi kormány alakul Norvégiában

2021. október 8., péntek 19:02

Kisebbségi kormányt alakít Norvégiában a szociáldemokrata Munkáspárt és a Centrum Párt – jelentette be a két politikai erő majdnem négy hetes koalíciós tárgyalásokat követően.

A koalíciós megállapodás lehetővé teszi, hogy a 61 éves Jonas Gahr Store milliárdos, volt egészségügyi, majd külügyminisztert válassza meg a norvég törvényhozás új miniszterelnöknek jövő héten tartandó ülésén. Store így a konzervatív Erna Solberget válthatja a kormányfői székben, aki  választási vereségét  követően bejelentette lemondását.

Store és Trygve Slagsvold Vedum, a Centrum Párt elnöke közös sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a részletes kormányprogramot október 13-án fogják ismertetni.

A szeptember 13-i parlamenti választásokon az ellenzéki, baloldali blokk aratott győzelmet, de a többségi kormány alakítására irányuló egyeztetések zátonyra futottak alapvetően klímavédelmi és adóügyi kérdések miatt.

Store, aki korábban azzal érvelt, hogy egy parlamenti többséggel rendelkező kabinet nagyobb kiszámíthatóságot biztosítana az országnak, most kénytelen lesz politikai javaslatait és kiadási tervezeteit eseti jelleggel, külső támogatást keresve jóváhagyatni a törvényhozásban.

A kisebbségi kabinetek nem számítanak ritkaságnak Norvégiában, Erna Solberg például nyolc éven át kisebbségi kormányt vezetett – számolt be az MTI.

Rovatok