Index Vakbarát Hírportál

Ismét Florin Cîțut jelölik miniszterelnöknek a román liberálisok

2021. október 8., péntek 16:13

Bizalmatlansági indítvány útján kedden megbuktatták Florin Cîțu kormányát Romániában. Pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azóta összeült, és a Főtér szerint úgy döntöttek, hogy ismét őt jelölik a következő kormány miniszterelnöknek.

A botrányt az egyik kormánypárt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) robbantotta ki, amely annyira összekülönbözött Cîțuval, hogy már a szélsőjobboldali AUR-ral is összefogott volna ellene.

A pártok hétfőn mennek egyeztetni Klaus Iohannis elnökhöz, addig kell eldönteniük, hogy kit jelölnének miniszterelnöknek. A PNL már döntött is:

A PÁRT ORSZÁGOS ELNÖKSÉGE EGYHANGÚLAG FLORIN CÎȚU MELLETT TETTE LE A voksát.

Ennek fényében elképzelhető, hogy a hétfői kormányfői egyeztetésen nem sikerült megegyezni az új kormányfő személyéről. Cîțut Iohannis elnök támogatja, de az őt megbuktatni akaró pártoknak jó eséllyel nem változik meg az álláspontjuk gyökeresen egy hét alatt.

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) például – vélhetően a súlyos járványhelyzet miatt – nem is kormányzásra törekszik, hanem azt szeretné, hogy írjanak ki előrehozott választásokat tavaszra, és addig szakértői kormány kapjon hatalmat a járvány negyedik hullámának legyőzéséhez, ami katasztrofális állapotot idézett elő az országban.

Rovatok