Index Vakbarát Hírportál

Ártatlannak vallotta magát a koncentrációs tábor százéves egykori őre

2021. október 8., péntek 15:54

Ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban a sachsenhauseni koncentrációs tábor mostanra százéves egykori lágerőre pénteken.

Semmit sem követtem el, ártatlan vagyok

– szögezte le Josef S. a Brandenburg tartományban található Neuruppin bírósága előtt.

Josef S. a legidősebb ember, aki ellen náci bűncselekmények miatt eljárást indítottak.

A férfit azzal vádolják, hogy az SS  őrszolgálatot teljesítő tagjaként  1942 és 1945 között 3518 ember meggyilkolásában működött közre. Pere csütörtökön kezdődött meg a vádirat felolvasásával.

Cyrill Klement ügyész a vádirat felolvasásakor részletesen ismertette a koncentrációs táborban elkövetett rémtetteket:

A vádlott mindehhez tudatosan és készakarva hozzájárult, legalábbis az őrszolgálat gondos ellátásával, ami zökkenőmentesen illeszkedik a gyilkosságok rendszerébe.

Az 1936-ban létrehozott sachsenhauseni láger hírhedt volt az elgázosításokkal kapcsolatos korai kísérletekről, amelyek később alapul szolgáltak milliók lemészárlásához a gázkamrákban. A táborban több mint 200 ezer embert tartottak fogva, köztük a náci rezsim ellenfeleit, valamint üldözött kisebbségeket, így zsidókat és romákat is. Mintegy százezren vesztették életüket az éhezés, betegségek, kényszermunka, orvosi kísérletek, bántalmazások, illetve az SS-fegyőrök által elkövetett tömeges gyilkosságok következtében.

Rovatok