Index Vakbarát Hírportál

Jobban van a cseh államfő, Andrej Babiš nem kapott felhatalmazást a kormányalakításra

2021. október 10., vasárnap 21:36

Már jobban van, és sikerült stabilizálni Miloš Zeman cseh államfő állapotát az őt kezelő kórház vasárnap esti közleménye szerint – adta hírül az MTI. Vasárnap szállították kórházba Miloš Zeman cseh államfőt. A 77 éves politikus egészsége az utóbbi időben megromlott, sokat gyengélkedett, kerekesszékbe kényszerült, a múlt hónapban is nyolc napot töltött kórházban.

Az államfő orvosa, Miroslav Zavoral vasárnap délután sajtótájékoztatón közölte: Miloš Zemant saját javaslatára szállították kórházba. 

Bár Andrej Babiš kormányfő korábban arról beszélt, hogy az államfővel esedékes vasárnapi találkozójának közvetlenül nem témája a választási eredmény, a Lidovky.cz hírportál megbízható források alapján arról számolt be: mégis szó esett a választások eredményeiről a két politikus közötti találkozón, 

Andrej Babiš pedig nem kapott megbízatást a kormányalakítási tárgyalásokra.

Az értesülést Jirí Ovácek elnöki szóvivő is megerősítette, és azt is elmondta, hogy Zeman ugyan már két hete betegállományban van, de ez nem akadályozza államfői feladatainak elvégzésében. Hozzátette: az államfő következő napokra tervezett valamennyi programját lemondták a betegségére való tekintettel. 

A kormányalakítási tárgyalásokat Andrej Babiš szombati bejelentésének értelmében szerdán kellett volna elkezdeni. A cseh közszolgálati hírtelevízió értesülései szerint azonban nem szerdán, hanem csak egy héttel később kezdődhetnek a tárgyalások, de ez az államfő állapotától is függ.

A jobboldali hárompárti Spolu koalíció nyerte Csehországban a szombat délután zárult képviselői választást. A párt a szavazatok 27,62 százalékát szerezte meg. Az ANO, Andrej Babiš pártja 27,28 százalékkal a másodikként végzett.

Rovatok