Index Vakbarát Hírportál

Kórházba került a cseh államfő

2021. október 10., vasárnap 13:56 | aznap frissítve

Kórházba került Miloš Zeman cseh elnök, napokkal azelőtt, hogy kormányalakítási megbízást kellene adnia a szombati cseh választások után, melyen preferáltja, Andrej Babiš kormányfő pártja, az ANO elvérzett, és csak a második helyet tudta megszerezni.

A 77 éves Miloš Zeman egészsége az utóbbi időben megromlott, sokat gyengélkedett, kerekesszékbe kényszerült, a múlt hónapban is nyolc napot töltött kórházban.

Az államfő orvosa, Miroslav Zavoral vasárnap délután sajtótájékoztatón közölte, hogy az államfőt az ő javaslatára szállították kórházba. Zavoral, aki a katonai kórház igazgatója is, leszögezte: az orvosok pontosan tudják, mi a baja az államfőnek, és azt megfelelő módon kezelik – számolt be az MTI. Ugyanakkor jelezte, nem mondhatja el, hogy Miloš Zeman milyen betegségben szenved, mert nem kapott erre felhatalmazást az államfőtől.

Miloš Zeman délelőtt találkozott Andrej Babiš miniszterelnökkel, akinek eddig kormányzó mozgalma a hét végén elveszítette a képviselőházi választást. Babiš röviddel a mentőkocsi Lányba érkezése előtt elhagyta az elnöki rezidenciát, de újságíróknak nem nyilatkozott.

Jirí Ovcácek elnöki szóvivő pénteken jelentette be, hogy Zeman már két hete betegállományban van, de ez nem akadályozza államfői feladatainak ellátásában. A betegségre való tekintettel Zeman következő napokra tervezett programját lemondták.

Szeptember második felében a 76 éves politikus, akinek második elnöki mandátuma 2023 márciusában jár le, nyolc éjszakát töltött a prágai Központi Katonai Kórházban, ami eddigi elnöksége alatt a kórházban eltöltött leghosszabb idő.

Zeman orvosa javaslatára úgy döntött, hogy ezúttal nem Prágában, hanem az államfők vidéki székhelyén, a Lány kastélyban adja le szavazatát.

A cseh sajtóban az utóbbi napokban számos találgatás látott napvilágot  Miloš  Zeman egészségi állapotával kapcsolatban. Az elnöki hivatal mindezeket alaptalan spekulációknak minősítette és nem kommentálta.

Az elnök korábban leszögezte, hogy Babiš veresége ellenére is őt szeretné továbbra is a kormányfői székben látni, és vélhetően emiatt találkoztak volna vasárnap délben. Zeman rosszulléte miatt azonban a találkozóra nem került sor – jelentette a Reuters.

Rovatok