Index Vakbarát Hírportál

Nincs kegyelem Szaakasvilinek, az ukrán elnök kiszabadítaná

2021. október 10., vasárnap 07:26 | aznap frissítve

Az ukrán állampolgárrá vált egykori grúz elnök, Miheil Szaakasavilire most 6 év börtön várhat hazájában, Grúziában ugyanis távollétében börtönbüntetésre ítélték. A grúz politikus azonban időközben Ukrajna állampolgára és közéletének – sokak szerint hívatlan – szereplője lett, így Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állítja: minden eszközt bevet, hogy kiszabadítsa Szaakasvilit.

Zelenszkij szerint a grúz politikust ukrán állampolgárként jogtalanul tartanak fogva a grúz hatóságok. Szaakasvili azért tért haza, mert a hozzá köthető ellenzék jól szerepelt a helyhatósági választásokon. A hatóságok szinte azonnal őrizetbe vették.

Szalome Zurabisvili grúz elnök kijelentette: nincs kegyelem a volt grúz elnök számára.

Minden esetre nem ez volna az első viszonyt romboló botrány, ami Szaakasvili miatt keletkezett a két ország között: 2020 májusában történtekre, amikor Ukrajna elnöke a reformok nemzeti tanácsa élére nevezte ki Szaakasvilit. Akkor Tbiliszi visszarendelte kijevi nagykövetét, aki csak idén áprilisban térhetett vissza Ukrajnába – emlékeztet a Kárpát Hír. 

Jelenleg egyik fél sem akarja növelni az országok közötti feszültséget, az esetleges torzsalkodás ugyanis nem használna egyik NATO-ba igyekvő félnek sem.

Többek véleménye szerint inkább pozitív hatása lesz a kapcsolatokra, ha Szaakasvilit elítélik a hazájában. Ugyanis Ukrajna megszabadul a két ország kapcsolataira inkább súlyos teherként nehezedő személytől.

Rovatok