Index Vakbarát Hírportál

Dacian Ciolos alakíthat kormányt Romániában

2021. október 11., hétfő 19:42

Dacian Ciolos EP-képviselőnek, az előző bukaresti jobbközép kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének adott kormányalakítási megbízást hétfőn Klaus Iohannis román államfő − adta hírül az MTI.

Az elnök nem indokolta meg a választását, csak arra hivatkozott, hogy az országnak sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, amely kezelni tudja az energiaárak emelkedését, a járvány okozta válságot, és meg tudja hozni a nemzeti helyreállítási terv életbe léptetéséhez szükséges döntéseket.

Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy hétfőn az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna.

A parlament múlt kedden buktatta meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Citu liberális miniszterelnök vezette jobbközép koalíciós kormányát. A Citu-kabinetet a kormányból kilépett, a miniszterelnökkel nyílt konfliktusba került USR segítségével buktatta meg az ellenzék, a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR).

Dacian Ciolos korábban úgy nyilatkozott: az USR a PNL-lel és az RMDSZ-szel tavaly létrehozott koalíciót akarja helyreállítani.

Az előrehozott választásokat sürgető szociáldemokraták is úgy értelmezték, hogy Iohannis „büntetésből” bízta az USR-re a kormányalakítást, hiszen szerintük borítékolható, hogy nem tud többséget szerezni. Lucian Romascanu, a szociáldemokraták szenátusi frakcióvezetője leszögezte: Ciolos nem számíthat a PSD támogatására. A hétfői kormányalakítási egyeztetéseken egyébként nem az USR volt az egyedüli, amely konkrét javaslattal érkezett az elnöki hivatalba.

Az RMDSZ küldöttsége azt javasolta az államfőnek, hogy a következő hat hónapra egy RMDSZ-es miniszterelnökre bízza az ország vezetését. Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, a következő fél évben olyan fontos döntéseket kell hozni a világjárvány, az energiaárak, a jövő évi költségvetés-tervezet vagy a nemzeti helyreállítási terv gyakorlatba ültetése terén, amelyeket ügyvivő kormány nem hozhat − magyarázta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Dacian Ciolos hétfő este megtiszteltetésnek nevezte miniszterelnök-jelölti megbízatását, és felelős hozzáállást kért valamennyi politikai erőtől a kormányalakítási tárgyalásokon, hogy mielőbb kivezethessék az országot a válságból. Dacian Ciolos 2015 novembere és 2017 januárja között szakértői kormány élén már volt román miniszterelnök.

Rovatok